BRATISLAVA 1. marca (WEBNOVINY) – Konzumácia arašidov v dojčenskom veku potláča vznik alergie na tento druh plodu. Tvrdí to štúdia vedcov z britskej univerzity King’s College London, ktorú publikovali v časopise New England Journal of Medicine. Ako výskumníci uviedli, testy na 628 bábätkách ukázali, že podávanie stravy obsahujúcej podzemnicu olejnú znížilo riziko vzniku alergie o viac ako 80 percent.
V experimente výskumníci rozdelili deti podľa toho, či u nich test na koži preukázal alergiu na arašidový proteín. Šlo pritom o bábätká vo veku od štyroch do jedenástich mesiacov.
Deti rozdelili do skupín
Na základe prvého testu vznikla skupina zložená z 530 dojčiat, u ktorých sa alergia ešte nevyvinula. Zvyšné deti mali miernu alergickú reakciu. Obe skupiny následne rozdelili na polovice. Kým jednej podávali stravu obsahujúcu arašidy, u druhej plody v strave úplne vynechali. Po tom, čo deti dosiahli vek piatich rokov ich vedci znovu otestovali.
Podľa výsledkov v skupine bez prvotnej alergickej reakcie a bez príjmu arašidov v strave sa alergia vyvinula u 13,7 percent detí. U detí s arašidovou stravou a bez prvotnej reakcie sa vyskytla v 1,9 percenta prípadov.
V druhej časti, čiže u detí s alergickou reakciou pri prvom testovaní, sa prevalencia pohybovala na úrovni 35,3 percent u detí bez konzumácie arašidov a 10,6 percent, ak bábätká jedli arašidy.
Rodičia by nemali experimentovať
„Bolo to vzrušujúce, keď sme si uvedomili, že po prvý raz vieme skutočne zabrániť vzniku tejto choroby,“ povedal profesor Gideon Lack.
Vedec však upozornil, že napriek výsledkom rodičia nemajú experimentovať a deti by mali prejsť vyhodnoteniami a testami predtým, než im podajú stravu obsahujúcu arašidy. Výskumníci sa zároveň nazdávajú, že podobným spôsobom by sa dalo zabrániť aj vzniku ďalších druhov alergií.