BRATISLAVA 10. februára (WBN/PR) – Chlad, vykúrené miestnosti, mráz, závan jarného vzduchu. Striedanie ročných období a teplôt sa neraz podpíše aj na organizme – formou dehydratácie, bolesťami hlavy a únavou. Pitný režim netreba podceňovať ani v období chladnejších mesiacov, kedy sa pocit smädu nedostaví tak rýchlo a pravidelne, ako počas leta. Voda je totiž dôležitou súčasťou bunkových procesov, podieľa sa na metabolizme a pomáha udržiavať stálu teplotu tela.
Ako sa vysporiadať s únavou po zime
Telo dospelého muža obsahuje 60 % vody, telo dospelej ženy 50 % a kojenca 77 %. Zhruba 20 % vody prijímame zo stravy a až 80 % potrebujeme prijať formou tekutín. I keď sa počas chladných mesiacov potíme menej ako v teplejšom počasí, pitný režim treba dodržiavať takisto.
Prechody z tepla do chladu, udržiavanie stabilnej telesnej teploty, znížený príjem čerstvého ovocia a zeleniny, dajú nášmu organizmu naozaj zabrať. Za pocitom sucha v ústach, kŕčmi, fyzickej aj psychickej nepohody stojí únava a nedostatok koncentrácie. Aj preto pravidelný a dostatočný prísun tekutín pre naše telo nevyhnutný. Aké množstvo tekutín by sme však mali denne prijať? „Pri prísune tekutín platí, že u každého jedinca sú potreby hydratácie individuálne. Existuje však pomerne jednoduchý spôsob, ako mať pod kontrolou to, či sme prijali dostatok tekutín – tým je farba moču,“ hovorí prof. MUDr. Zdeňek Zadák, CSc., vedúci Centra pre výskum a vývoj, Fakultná nemocnica Hradec Králové. Svetlá farba moču značí, že sme prijali dostatočné množstvo tekutín, tmavé sfarbenie hovorí o opaku.
Aj počas chladnejších mesiacov by sme mali optimálne prijať 2 – 3 litre tekutín denne. Strava chudobnejšia na vitamíny a minerály a menej pohybu spôsobuje úbytok potrebných a žiaducich minerálov v tele. Minerálne vody vyznačujúce sa nízkou a strednou mineralizáciou (t.j. do 1 500mg/l rozpustených látok) zabezpečia optimálne množstvo a ľahké vstrebávanie minerálov na celý deň a sú vhodné na každodenné pitie. Minerálne vody s vyššou mineralizáciou (t.j. nad 1 500 mg/l rozpustených látok) je vhodné piť pri vysokej záťaži, kedy je potrebné rýchlo doplniť minerály.
Za všetkým hľadaj horčík
Minerál, ktorý zohráva v pitnom režime dôležitú úlohu, je horčík. Podieľa sa na stovkách bunkových procesov a pre život je nenahraditeľný – napomáha zvládať fyzickú aj psychickú záťaž. Napomáha zvládať psychickú a fyzickú záťaž, bolesti hlavy, svalové kŕče, zápchu, ale aj chuť na sladké.
„Odporúčaná denná dávka horčíka pre dospelého človeka je prijať okolo 375 mg prostredníctvom stravy a nápojov. Potreba horčíka sa zvyšuje pri nadmernom pití kávy alebo konzumácii ťažších jedál. Horčík nájdete aj v strukovinách, listovej zelenine, či orechoch,“ dodáva prof. Zadák.
Nedostatok horčíka môže výrazne zhoršiť aj vstrebávanie ďalších minerálov – draslíka, fosfátov, vápnika, ale aj sodíka. Dopĺňanie horčíka je preto kľúčové pre správne fungovanie nášho organizmu.
Horčíková štúdia, ktorú realizovala Katedra výživy ľudí Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre ukázala, že najviac ohrozené nedostatkom horčíka sú ženy zo stredného Slovenska. U tých zistili až takmer tretinovú pravdepodobnosť, že im chýba horčík. Najlepšie sú na tom podľa štúdie ženy z východu Slovenska, ktorým namerali pätinové riziko. Výsledky ukazujú, že muži sú na tom o niečo lepšie ako ženy. Najvyššie riziko nedostatku horčíka sa, podobne ako pri ženách, objavilo u mužov zo stredného Slovenska. Tým namerali štvrtinovú pravdepodobnosť, že im horčík chýba. Pozor na dostatočný príjem tekutín a horčíka by si však mali strážiť všetci bez rozdielu.
Prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc.
vedúci Centra pre výskum a vývoj, Fakultná nemocnica Hradec Králové
Profesor Zdeněk Zadák dlhoročne pôsobí na Gerontolickej a metabolickej klinike FN v Hradci Králové a aj vďaka svojej bohatej medicínskej praxi je špecialistom v oblasti klinickej výživy a intenzívnej metabolickej starostlivosti. V súčasnosti je vedúcim Centra pre výskum a vývoj LF a FN v Hradci Králové.
Je považovaný za zakladateľa odboru klinickej výživy v Českej republike – v roku 1988 inicioval založenie Spoločnosti klinickej výživy a intenzívnej výživy ČLS J. E. Purkyně. Je členom redakcií renomovaných domácich a zahraničných odborných časopisov a čestným členom viacerých lekárskych spoločností, okrem iného Slovenskej lekárskej spoločnosti. V roku 1994 založil nadáciu pre rozvoj v oblasti umelej výživy, metabolizmu a gerontológie, ktorej hlavným cieľom je podpora odborného rastu a vzdelávania zdravotných sestier v tejto oblasti.
Viac informácií nájdete na www.magnesia.sk.