Myslel som si, že sme sa zastavili na kávu, vtipkuje Sagan

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Najkrajšie momenty z tretej etapy Tour de France
Slovenský cyklista Peter Sagan (v žltom) v rozhovore s tímovým kolegom z Tinkoffu Maciejom Bodnarom počas tretej etapy 103. ročníka Tour de France, ktorá merala 223,5 kilometra a viedla z Granville do Angers. (4. júl 2016) Foto: SITA/AP

ANGERS 5. júla (WebNoviny.sk) – Slovenský úradujúci majster sveta v cestnej cyklistike Peter Sagan po hektickom špurte v závere pondelkovej tretej etapy Tour de France v Angers znovu upozornil na bezpečnosť jazdcov v pelotóne.

Dvadsaťšesťročný Žilinčan zo zoskupenia Tinkoff vyzval na zmenu pravidiel tak, aby sa na šprintérskych dojazdoch zúčastňovali len šprintérske tímy. „Je tu jedna vec, ktorú by som chcel adresovať UCI (Medzinárodná cyklistická únia, pozn.). Bolo by fajn, keby zmenila pravidlo o neutralizovaní posledných troch kilometrov v etape. Bude to lepšie pre cyklistiku, pre našu bezpečnosť. Je tu veľa jazdcov, ktorí majú ambície na celkové poradie, ale na rovinatých etapách chceme my šprintéri bojovať o víťazstvo, nie tlačiť sa s cyklistami na celkovú klasifikáciu. Roviny sú pre šprintérov, prečo nemôžu vrchári zostať vzadu? Nerozumiem tomu, bolo by to bezpečnejšie pre všetkých. Ak sa v šprinte zbláznime a dôjde k pádu, je to naša chyba, ale aspoň to neovplyvní jazdcov na celkové poradie alebo tých, ktorí tam nepotrebujú byť. Keď som ako mladý sledoval preteky v televízii, koľkokrát bol Armstrong zapojený do záverečného šprintu? Vždy zostal vzadu a v bezpečí,“ vysvetlil Peter Sagan na tlačovej konferencii po 3. etape, v ktorej obsadil štvrté miesto a udržal si žltý dres lídra Tour de France.

Obrazom: Peter Sagan finišoval štvrtý a udržal žltý dres

Pondelková etapa bola druhou najdlhšou v tohtoročnom programe najslávnejších pretekov, ale ľahko sa môže stať najpomalšou. Cyklisti sa neponáhľali, veľkú väčšinu sa išlo vo vychádzkovom tempe, víťazný Mark Cavendish mal v cieli čas 5:59:54 h. Priemerná rýchlosť dosiahla hranicu 37,3 km/h, čo bolo o 2 km/h menej ako najmenšia očakávaná priemerná rýchlosť.

Peter Sagan naznačil, že jazdci majú radšej kratšie etapy počas pretekov GrandTour. „Dnes sme si trochu oddýchli, v úniku bol iba jeden jazdec, takže sme išli pomaly. V jednom momente som si myslel, že sme sa zastavili na kávu, ale nikde nebol žiadny bar. Bola to dlhá tranzitná etapa, rýchlo sa išlo až posledných 20 kilometrov. Predchádzajúce dva dni boli intenzívne, mnoho cyklistov bolo v úniku. Dnes to bol jeden, mal náskok desať, šesť, potom päť minút. Mali sme pocit, že ho dobehneme, tak sme zvoľnili,“ dodal Peter Sagan. Informoval server Cyclingnews.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Mark CavendishPeter Sagan