Cameron sa rozlúčil s parlamentom, zobral to s humorom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
David Cameron
Odstupujúci britský premiér David Cameron počas svojho rozlúčkového vystúpenia v parlamente. Foto: Parliamentary Recording Unit / AP video

LONDÝN 13. júla (WebNoviny.sk) – Britský premiér David Cameron v stredu vo svojom rozlúčkovom vystúpení v parlamente po šiestich rokoch vo funkcii vyhlásil, že „bol kedysi budúcnosťou“. Zopakoval tak svoje slová z roku 2005, ktoré vtedy adresoval labouristickému premiérovi Tonymu Blairovi, pripomenula tlačová agentúra DPA.

Kocúra Larryho má rád

Cameron v stredu povedal poslancom bez ohľadu na ich politickú príslušnosť, že môžu „dosiahnuť a presadiť veľa vecí v politike“. „Nič nie je naozaj nemožné, ak vám na tom záleží. Napokon, ako som raz povedal, ja som bol kedysi budúcnosťou“. Poslanci odmenili 49-ročného Camerona búrlivým potleskom postojačky.

Vodcu opozičných labouristov Jeremyho Corbyna v stredu Cameron v parlamente podľa agentúry AP dobrosrdečne podpichol, keď mu povedal, že konzervatívni majú za sebou „rezignáciu, nomináciu, súťaž a korunováciu,“ zatiaľ čo labouristi ešte stále pracujú na pravidlách svojho vedenia. Vyjadril sa aj na adresu „vládneho“ kocúra Larryho, ktorého zanecháva v rezidencii premiéra na Downing Street 10. Povedal, že chce poprieť „fámu, že nemá Larryho rád“. „Mám ho rád!“ ubezpečil.

Kráľovnú navštívil aj s manželkou a deťmi

Cameron z funkcie odchádza po tom, ako voliči odmietli jeho odporúčanie a v referende rozhodli o odchode Británie z Európskej únie. Sprevádzaný manželkou a troma deťmi navštívil kráľovnú v Buckinghamskom paláci, ktorej oficiálne odovzdal svoju rezignáciu. Informuje o tom stanica BBC.

Buckinghamský palác potvrdil, že kráľovná Alžbeta II. jeho demisiu prijala. Ihneď nato dorazila do kráľovského paláca nová predsedníčka Konzervatívnej strany Theresa Mayová, ktorú kráľovná poverila zostavením novej vlády. Po audiencii u kráľovnej sa Mayová vyjadrí pre médiá pred rezidenciou na Downing Street 10. BBC spomenula, že Cameronovci sa zbalili už v utorok.

Cameron sa vo svojom poslednom vyjadrení pre médiá pred cestou za Alžbetou II. vyhol akejkoľvek zmienke o tzv. brexite. „Nebola to ľahká cesta a, samozrejme, každé naše rozhodnutie nebolo správne, ale verím, že opúšťame našu krajinu silnejšiu,“ citovala agentúra DPA jeho slová pred odovzdaním moci svojej nástupkyni.

„Bolo to privilégium slúžiť krajine, ktorú ľúbim,“ zverejnil Cameron na Twitteri cestou do kráľovského paláca. „Verím, že Theresa poskytne silné a stabilné vedenie,“ povedal predtým. Počas svojej rozlúčky v parlamente v stredu Cameron informoval, že bude pracovať ako poslanec za svoj volebný obvod.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alžbeta II.David CameronKráľovná Alžbeta II.Theresa Mayová