Duda: Poľsko pravdepodobne nevyšle vojakov do bojov proti IS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Deň armády sprevádzala najväčšia prehliadka za posledné roky
Poliaci prehliadkou oslávili tradičný Sviatok poľského vojska pripomínajúci víťazstvo nad ruskými boľševikmi z roku 1920. Foto: SITA/AP

Varšava 13. februára (WebNoviny.sk) – Poľsko pravdepodobne nevyšle svojich vojakov do bojov proti extrémistickej skupine Dáiš (tzv. Islamskému štátu) v Sýrii a Iraku. Na bezpečnostnej konferencii v Mníchove to dnes vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda, ktorého citovala agentúra Reuters.

„Zrejme došlo k mylnému výkladu niektorých výrokov. Dnes nenarábame s absolútne žiadnymi podobnými rozhodnutiami. Ide o otvorenú záležitosť, ktorú prerokujeme na summite Severoatlantickej aliancie,“ reagoval Duda na otázku ohľadom skorších komentárov poľského ministra obrany.

Antoni Macierewicz totiž v stredu vyhlásil, že krajina sa zapojí do bojov proti týmto extrémistom. Zároveň však naznačil, že miera angažovanosti Poľska bude závisieť od reakcie NATO na obnovenú vojenskú aktivitu Ruska v oblasti hraníc východnej sféry Severoatlantickej aliancie.

„O rozhodnutí vyslať poľských vojakov kamkoľvek neviem absolútne nič, musíme mať však na vedomí, že patríme do NATO. Ak chceme, aby nás brali vážne a rešpektovali naše očakávania, musíme pochopiť, že aj iné členské štáty majú svoje záujmy v rôznych častiach sveta,“ zdôraznil prezident.

Duda pripomenul, že je zástancom stálej prítomnosti síl NATO v Poľsku. Varšava, ktorá bude v júli hostiť summit NATO, sa snaží o to, aby aliancia v bývalej komunistickej časti Európy rozmiestnila viac svojich síl. Argumentuje tým, že treba ráznejšie reagovať na aktivitu Ruska na východe Ukrajiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrzej Duda
Firmy a inštitúcie Islamský štátNATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy