„Víno treba spoznávať od koreňa, nielen v tekutej podobe,“ tvrdí predseda združenia Malokarpatská vínna cesta Milan Pavelka. „Práve preto sme sa po prvý raz rozhodli, že návštevníkov nebudeme pozývať len do našich pivníc, ale priamo do viníc. Nech každý vidí, ako ťažko sa rodí naše víno.“
Ako sa rodí víno
Vo Vinosadoch usmerňuje šípka hladného a smädného pútnika do miestnych viníc. Bratislavskí sviatoční vinohradníci v nich oberajú úrodu, posedávajú medzi riadkami a vyhrievajú sa na slnku. Neskôr prichádza miestny vinohradník Vojtech Markovics. Mladý muž pochádza zo starého vinohradníckeho rodu a víno dorába v pote tváre na výmere troch hektárov. „Tohtoročná úroda sa ukazuje ako dobrá, horšie je že nás nútia predávať hrozno hlboko pod cenu,“ ťažká si. Za kilogram hrozna platia výkupcovia asi 15 až 20 centov, raz toľko však stojí kilogram hrozna, ktorý vinohradník dorobí na klči. Markovicsove víno však má dobré meno a svoju ročnú produkciu asi 60-tisíc litrov červeného a bieleho vína poľahky rozpredá.
Šenkvická Perla
V neďalekých Šenkviciach uctievajú vinohrdníci svätého Urbana v biskupskej čiapke. Odpradávna stráži ich vinice na Suchom vrchu, ktorý je posiaty vinohradmi. Kým sa však pútnik dostane hore, poriadne mu vyschne v hrdle. Znenazdania sa z oblakov prachu vyhupnú úhľadné vinice. Medzi nimi, na poľnej ceste sú rozložené stoly s vinárskymi špecialitami a vínom: Muller Thurgau, Rizling Vlašský, Veltlínske zelené, Muškát moravský, vychýrené Svätovravinecké aj Frankovka modrá. K tomu ľudová hudba.
Šebovci, majitelia rodinnej firmy Karpatská Perla, sú potomkovia starých šenkvických vinárov z rodu Zarúbcov a Šebovcov. Nič neponechali na náhodu. Svoje víno dorábajú na ploche 40 hektárov, ich najväčšia vinica s rozlohou 27 hektárov sa rozprestiera práve na Suchom vrchu.
Nosný Veltlín
Za Modrou smerom na Trnavu rozložil vo vinohradoch svoj hlavný stan známy malokarpatský vinár Ľudovít Žofiak. Pred dvadsiatimi rokmi založil rodinnú vinársku firmu spoločne s otcom a momentálne hospodária na približne ôsmych hektároch viníc v modranskom vinohradníckom rajóne. Ročná produkcia je približne do 100-tisíc litrov. Nosnou odrodou je Veltlínske zelené, z ktorého sa každoročne dorábajú vynikajúce prívlastkové vína. Vo výnimočných ročníkoch poskytuje Veltlínske zelené kvalitné hrozno na ľadové zbery aj slamové vína. „V našej odrodovej skladbe sa nachádzajú Rulandské biele a pre Modru typická odroda Dievčie hrozno,“ hovorí pyšne. Hrozno na červené vína majitelia kupujú od vinohradníkov z malokarpatskej a južno-slovenskej vinohradníckej oblasti. Tie najlepšie čevené vína, ktoré boli ocenené na mnohých výstavách, dozrievajú v barikových sudoch.
Víno v číslach
Slovenská republika má v rámci Európskej únie pridelené výsadbové práva na 22 227 hektárov vinohradov. K júlu 2008 bolo registrovaných 21 477 hektárov vinohradníckych plôch. Ročná produkcia vína dosiahla vlani 430 000 hektolitrov pri spotrebe 700 000 hektolitrov, čiže domáca produkcia pokryla približne 60% spotreby. Reálne však z predaja domáce víno predstavuje len 40%, dovoz takmer trikrát prevyšuje vývoz. Je to dôsledok spotreby, kde 50% tvoria lacné stolové vína z dovozu.
Text: Jozef Schon (krátené)
Informácie sú použité z www.vino.sk