Spomaľte starnutie, objavte čaro červeného vína

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Víno
Foto: www.flickr.com

BRATISLAVA 18. júna (WEBNOVINY) – Niet pochýb o tom, že červené víno má blahodárne účinky na naše zdravie a mnohí ho dokonca spájajú s dlhovekosťou. Ako snáď pri všetkom, aj pri jeho pití platí pravidlo „všetko s mierou“.

A prichádza superhviezda… resveratrol!

Resveratrol je jeden z najsilnejších polyfenolov, ktorý sa nachádza v červenom víne, v šupkách červeného hrozna, ale aj v arašidoch či čučoriedkach a brusniciach. Červené víno má vysokú koncentráciu tohto silného antioxidantu, pretože počas výroby šupka a semená kvasia v šťave z hrozna.

Antioxidanty ako je tento sú prospešné pri prevencii pôsobenia škodlivých prvkov v tele, ktoré útočia na zdravé bunky. Antioxidačné vlastnosti resveratrolu sú dôležité aj pri prevencii ochorení srdca a pri znížení zápalu pľúcneho tkaniva pri chronickej obštrukčnej chorobe pľúc. Takisto môže zvýšiť prúdenie krvi v mozgu až o 30 percent, čím sa znižuje riziko náhlej cievnej mozgovej príhody.

Silný bojovník proti rakovine

Vino
Foto: flickr.com

Okrem toho všetkého vedci dospeli

k záveru, že resveratrol vykazuje významné terapeutické účinky proti rakovine. Pomáha pri rakovine lymfatických uzlín, rakovine prsníka, prostaty, žalúdka, hrubého čreva, pankreasu, štítnej žľazy, melanómu, spinocelulárnom karcinóme hlavy a krku, ovariálnom karcinóme a karcinóme krčka maternice.

Ako je to s dlhovekosťou?

Životnosť kvasiniek, vínnych mušiek, červov a myší bola rapídne predĺžená

už nepatrným pôsobením resveratrolu.

To je jeden z dôvodov, prečo mnohí odborníci považujú túto zlúčeninu za jeden z najlepších doplnkov pôsobiacich proti starnutiu.

Okrem resveratrolu červené víno obsahuje aj iné zdraviu prospešné polyfenoly, z ktorých mnohé chránia srdce. Výskumy naznačujú, že umiernené pitie červeného vína (jeden pohár pre ženy a dva poháre pre mužov denne) znižuje riziko vzniku infarktu u ľudí v strednom veku o 30 až 50 percent.

Červené víno vás dokonca môže ochrániť pred druhým infarktom, ak už ste jeden prekonali. Tiež môže zvyšovať hladinu dobrého LDL cholesterolu, zabraňovať vzniku zrazenín a predchádzať poškodeniu ciev v dôsledku ukladania tukov.

Všetkého veľa škodí

Víno
Foto: SITA/AP

Predtým, ako začnete flámovať a opíjať sa litrami vína, berte na vedomie opačnú stranu mince – alkohol. Všeobecne platí, že alkohol zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsníka u žien.

Vyššia dávka prestáva pôsobiť ako liek a stáva sa jedom. Preto konzumujte tento lahodný nápoj s mierou a berte si z neho len to dobré.

Ponúkame vám však jeden tip. Niektoré štúdie naznačujú, že ak žena prijíma dostatok kyseliny listovej, problém s alkoholom a rakovinou prsníka sa stráca.

Skúste teda pravidelne prijímať kyselinu listovú a raz za čas si s priateľmi pripiť pohárom červeného vína. Pre vaše telo to bude znamenať prílev superlátok a odmení sa vám za to pevným zdravím a pomalším starnutím.

Zdroj: 150 najzdravším potravín na svete (Jonny Bowden)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať