Kotlebovci nechcú povinnú návštevu Osvienčimu pre študentov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Osviencim
Brána koncentračného tábora Osvienčim. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 22. apríla (WebNoviny.sk) – Opoziční poslanci s výnimkou ĽSNS sa na vládu obracajú so žiadosťou, aby do učebného plánu stredoškolákov zaradila povinnú návštevu koncentračného tábora Osvienčim – Brezinka (Auschwitz – Birkenau). „Žiadame, aby na túto aktivitu vláda vyčlenila finančné prostriedky,“ píšu opoziční poslanci strán SaS, OĽaNO-NOVA a Sme rodina vo výzve kabinetu.

Na žiaka by výlet vyšiel do sto eur

Okamžité zavedenie takéhoto opatrenia považujú opozičné strany s výnimkou ĽSNS za potrebné pre nárast fašizmu a extrémizmu, hlavne medzi mladými ľuďmi na Slovensku.

„Je potrebné voči tomuto problému okamžite zakročiť a je nutné začať poznaním histórie a prevenciou. Prevencia je najľahší, najjednoduchší a najlacnejší spôsob, ako predchádzať extrémizmu,“ argumentujú.

Opoziční zákonodarcovia bez ĽSNS sú presvedčení, že takéto opatrenie, ktoré umožní žiakom stredných škôl vidieť na vlastné oči hrôzy holokaustu, prispeje k eliminácii prejavov rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu, extrémizmu a ostatných foriem intolerancie na Slovensku.

„Chceme byť konštruktívnou opozíciou a predkladať návrhy, ktoré riešia aktuálne problémy,“ povedal na margo výzvy nezaradený poslanec Zsolt Simon. Programové vyhlásenie vlády obsahuje podľa neho mnoho fráz, ale žiadne riešenia na boj s extrémizmom, preto opozícia vyzýva vládu, aby problém extrémizmu riešila napríklad takýmto spôsobom.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová upozornila, že štát by sa mal deťom a mládeži venovať preto, lebo v tom čase sa formuje ich svetonázor. Mladí by podľa Blahovej mali poznať nielen lyžiarske zájazdy, ale aj temné stránky dejín Európy a Slovenska. Zájazd do Osvienčimu je podľa poslankyne za SaS cenou podobný ako suma, ktorou štát dotuje lyžiarske zájazdy, na žiaka by výlet vyšiel do sto eur.

Minister školstva víta iniciatívu opozičných poslancov

Poslanec za SaS Jozef Viskupič považuje výzvu za dôležité gesto, ktoré spojilo demokratickú opozíciu. Reakcia na ťaživú atmosféru bujnenia fašistických ideí podľa Viskupiča musí byť rýchla a konkrétna, usporadúvanie návštev koncentračných táborov pre študentov je adekvátnou odpoveďou.

Predseda strany Sme rodina Boris Kollár si myslí, že extrémizmus a fašizmus neporazíme izoláciou strany Mariana Kotlebu, ale jedine tým, že budeme vzdelávať mládež. „Pokiaľ budeme trvať na vzdelávaní, čo je holokaust, koľko ľudí zomrelo a prečo, ak to mladým ľuďom ukážeme, aj týmto spôsobom spoznajú hrôzy, ktoré je schopný napáchať fašizmus,“ vysvetlil Kollár.

Minister školstva Peter Plavčan víta iniciatívu opozičných poslancov, aby do štátnych vzdelávacích programov na strednej škole bola zaradená aj návšteva koncentračných táborov. „Už v programovom vyhlásení vlády sa uvádza potreba cielenej prevencie proti intolerancii, násiliu, extrémizmu vo všetkých podobách. Je potrebné, aby sa využili všetky možnosti na využívanie hodnotového a zážitkového vzdelávania, a to vo všetkých predmetoch,“ povedal novinárom.

Podľa ministra je potrebné, aby deti vedeli rozoznať, čo je správne a čo nie. „Všetci máme v spoločnosti zodpovednosť za to, aby deti rozumeli, čo sa okolo nás deje. Musia sa do toho zapojiť nielen školy, ale aj rodičia i médiá,“ konštatoval.

Kotlebovci sú proti

Ak sa návšteva koncentračných táborov dostane do vzdelávacieho programu, jej financovanie pôjde štandardnou formou v rámci rozpočtu.

Minister na to nechce využiť peniaze z lyžiarskych zájazdov, pretože sú podľa neho pre deti dôležité všetky mimoškolské aktivity. Plavčan sa bude usilovať, aby sa návštevy do vzdelávacích programov dostali od začiatku budúceho školského roka.

Ľudová strana naše Slovensko nerozumie podľa poslanca NR SR Milana Uhríka, prečo je spájaná s koncentračnými tábormi. „My s koncentračnými tábormi nemáme nič spoločné. Niektoré obvinenia sú až trápne,“ povedal Uhrík dnes pre agentúru SITA.

Podľa neho na návštevy koncentračných táborov môže chodiť kto chce a ako chce, ale odmieta, aby tam chodili deti zo škôl povinne. „Trváme na tom, aby tieto návštevy boli na dobrovoľnej báze a nie aby išlo o povinné ideologicky motivované jazdy, ktoré by nás vrátili pred rok 1989,“ vyhlásil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Boris KollárJozef ViskupičNatália BlahováPeter PlavčanZsolt Simon
Firmy a inštitúcie Kotleba - Ľudová strana Naše SlovenskoNR SR Národná rada Slovenskej republiky