Grécko si s migrantmi nevie rady, tvrdí Človek v ohrození

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 13. marca (WebNoviny.sk) – Grécke úrady si so situáciou na hranici Grécka s Macedónskom nevedia poradiť, myslí si to terénny pracovník organizácie Človek v ohrození Marián Cehelník.

Ako ďalej agentúru SITA informovala Stanislava Harkotová z organizácie, balkánska trasa sa totiž pre utečencov uzatvorila po tom, ako po Maďarsku a Macedónsku začali sprísnený režim prechodu cez hranice uplatňovať aj Slovinsko a Chorvátsko. Zatvorenie balkánskej trasy tak môže podľa jej slov sťažiť humanitárnu situáciu na juhu Európy.

Srbsko, ktoré sa obáva hromadenia utečencov na svojom území, totiž uzatvára hranice s Macedónskom a Bulharskom pre tých, ktorí nemajú platné doklady. Regionálny oficiálny tábor, ktorý má kapacitu približne 1 900 ľudí, je plný a podľa terénneho pracovníka Mariána Cehelníka si tak nevedia so situáciou rady.

„Základné potreby ľudí nikto negarantuje. Mnohí z nich spia na poli v malých stanoch, niektorí ľudia v zlom zdravotnom stave spia počas chladných nocí pod holým nebom,“ opísal podmienky v teréne. Na mieste sú podľa neho najviac potrebné veľké vyhrievané stany, prikrývky, matrace, spacáky, detské fľaše, plienky, ponožky, topánky a teplá strava.

Organizácia Človek v ohrození tak upozorňuje, že na juhu Európy sa po uzatvorení hraníc môže skomplikovať humanitárna situácia. Na území Grécka sa nachádza viac ako 34-tisíc utečencov. Tábory na pevnine v Grécku sú už takmer plné, pričom grécka vláda vyhlásila, že v najbližších dňoch otvorí ďalších 15 táborov s celkovou kapacitou pre 17,4-tisíc ľudí.

Organizácia aktuálne monitoruje najmä situáciu na severe krajiny. V gréckom Idomeni v súčasnosti na prechod hraníc s Macedónskom čaká 15-tisíc ľudí, z nich je približne štyritisíc detí. V gréckom Polikastre je na miestnej benzínovej pumpe dvetisíc ľudí.

Uzavretie hraníc so sebou pre juh Európy nesie krátkodobé aj dlhodobé riziká, upozorňuje Marián Cehelník. „Môžu vzniknúť nové cesty do Európy, napríklad cez Albánsko a Taliansko, Bulharsko a Ukrajinu. Nárast môžeme očakávať aj pokiaľ ide o prevádzačstvo. Jedným z rizík môže byť šírenie epidemiologických ochorení a vo všeobecnosti zhoršenie zdravotného stavu utečencov pri dlhodobom pobyte v táboroch,” zdôraznil.

Rásť budú podľa neho zároveň náklady na zabezpečenie základných potrieb ľudí v táboroch a zvyšovať sa budú aj požiadavky zo strany utečencov pri dlhodobom pobyte v krajine. „Celková situácia môže prispievať k prehlbovaniu frustrácie a zvyšovaniu napätia nielen v Grécku, ale aj v ostatných krajinách Balkánu, kde dnes na prekročenie hraníc čakajú tisíce ľudí, ktorí nateraz zostávajú bez odpovede na otázku, či ich cieľové krajiny príjmu, alebo ich čakajú odsuny,“ dodal na záver pre agentúru SITA s tým, že organizácia Človek v ohrození prispôsobí svoje aktivity na Balkáne vývoju, ktorý so sebou prinesie uzavretie hraníc.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Človek v ohrození