BRATISLAVA 7. októbra (WEBNOVINY) – Slovenské produkty sú znevýhodnené voči zahraničným. Konštatoval to na pondelňajšej tlačovej konferencii predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milan Semančík.
„Čo sa týka marže, slovenský produkt sa zaťaží 120-percentnou maržou a dovezený produkt sa zaťaží 20-percentnou maržou, samozrejme tým sa konkurenčná schopnosť domáceho produktu výrazne zníži,“ povedal Semančík.
Podľa prieskumu SPPK, ktorý vykonala v apríli tohto roka, je celkový podiel domácich potravín na pultoch obchodných reťazcov v priemere 39 %.
„Pokiaľ by sme sa vrátili do minulosti, tak v roku 2002 to zastúpenie domácich potravín na pultoch bolo na úrovni 72 %,“ konštatoval Semančík. Najväčší podiel na pultoch reťazcov dosiahli vajíčka so 76 % a mlieko so 71 %. Hranicu 50-percentného zastúpenia prekonali ešte pivo, mlynské výrobky, minerálne vody, chlieb a pečivo. Najhoršie podľa zistení komory obstáli čerstvá zelenina s podielom 14 % a spracované ovocie so 16 %.
Ako ďalej informoval Semančík, obrat slovenských potravín na celkovom obrate za prvý polrok 2013 pri zahraničných obchodných reťazcoch tvoril 55 %. V okolitých krajinách je zastúpenie domácich potravín podľa zástupcov komory výrazne vyššie. V Maďarsku je to 72 %, v Českej republike 71 % a najviac potravín domáceho pôvodu nájdu na pultoch obchodov obyvatelia v Poľsku, a to až 85 %.
Zvýšiť vedomosti o potravinách a dobrých stravovacích návykoch by mal projekt SPPK „Hovorme o jedle,“ ktorý sa uskutoční od 14. do 18. októbra tohto roka. Súťažno-vzdelávací projekt je určený pre základné školy. Každý deň budú vyhlásené dve témy, na ktoré školy vypracujú súťažný projekt. Každá denná téma bude hodnotená a ocenená samostatne. Súťažné projekty treba zaslať do 20. októbra tohto roka, kedy budú vyhlásené výsledky. Účastníci projektu súťažia o finančné odmeny v celkovej hodnote 3 630 eur.