BRATISLAVA 12. októbra (WEBNOVINY) – Jedálniček Slovákov sa za 20 rokov od vzniku Slovenskej republiky výrazne zmenil. Ukázala to štúdia analytického tímu Poštovej banky podľa údajov Štatistického úradu SR.
Ako analytici zistili, najviac sa v našom jedálničku prepadli zemiaky, ktorých ročná spotreba na osobu klesla po dvoch dekádach z 89 na 47,4 kilogramu, teda o 47 percent. Naopak najväčším skokanom sa stal včelí med, ktorého v roku 2013 spotreboval priemerný Slovák 1,1 kilogramu, zatiaľ čo v roku 1993 to bolo iba 500 gramov. To predstavuje nárast o 120 percent.
Zvýšenie spotreby zaznamenala aj pražená zrnková káva, ktorej sa v priemere v roku 2013 spotrebovalo 3,3 kilogramu na osobu. Keďže v roku 1993 Slováci skonzumovali 1,6 kilogramu kávy, znamená to zvýšenie o 106 percent. Medzi ďalšie potraviny s nárastom spotreby patria nealkoholické nápoje (nárast o 103%) a čaje (nárast o 100%). Slováci tiež spotrebujú viac syrov, orechov, cestovín, trvanlivé pečivo, ryby, kakaové výrobky a víno.
Pokles v spotrebe okrem spomínaných zemiakov nastal aj pri strukovinách, ktoré konzumujeme o 32 percent menej, teda namiesto 1,9 kilogramu v roku 1993 len 1,3 kilogramu v roku 2013. Vajcia sa zasa do jedálnička Slovákov dostali v minulom roku o 29 percent menej ako v roku 1993.
Menej konzumujeme aj chlieb a liehoviny so 40-percentným obsahom alkoholu, kde nastal pokles o 23 percent. Ďalšími potravinami, ktoré menej spotrebúvame, sú pivo (pokles o 21%), ovocie a ovocné výrobky (pokles o 18%), mäso (pokles o 17%) či cukrovinky (pokles o 14%). Slováci v priemere konzumujú aj menej soli, cukru, tukov, ryže, mlieka a mliečnych výrobkov a zeleniny.
Včelí med – 120%
Zrnková káva pražená – 106%
Nealkoholické nápoje – 103%
Čaj – 100%
Syry – 90%
Orechy (jadrá) – 73%
Cestoviny – 70%
Trvanlivé pečivo – 55%
Ryby – 32%
Kakaové výrobky – 19%
Víno spolu – 14%
Zelenina a zeleninové výrobky – 2%
Mlieko a mliečne výrobky – 8%
Ryža lúpaná – 9%
Tuky spolu – 9%
Cukor – 10%
Soľ – 11%
Cukrovinky – 14%
Mäso – 17%
Ovocie a ovocné výrobky – 18%
Pivo – 21%
Liehoviny (40 %) – 23%
Chlieb – 23%
Konzumné vajcia – 29%
Strukoviny jedlé spolu – 32%
Zemiaky – 47%
Informácie agentúre SITA poskytla analytička Poštovej banky Dana Vrabcová.