Slováci jedia menej zemiakov, začali viac holdovať medu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Med
Foto: www.clubmegamusculo.com

BRATISLAVA 12. októbra (WEBNOVINY) – Jedálniček Slovákov sa za 20 rokov od vzniku Slovenskej republiky výrazne zmenil. Ukázala to štúdia analytického tímu Poštovej banky podľa údajov Štatistického úradu SR.

Ako analytici zistili, najviac sa v našom jedálničku prepadli zemiaky, ktorých ročná spotreba na osobu klesla po dvoch dekádach z 89 na 47,4 kilogramu, teda o 47 percent. Naopak najväčším skokanom sa stal včelí med, ktorého v roku 2013 spotreboval priemerný Slovák 1,1 kilogramu, zatiaľ čo v roku 1993 to bolo iba 500 gramov. To predstavuje nárast o 120 percent.

Zvýšenie spotreby zaznamenala aj pražená zrnková káva, ktorej sa v priemere v roku 2013 spotrebovalo 3,3 kilogramu na osobu. Keďže v roku 1993 Slováci skonzumovali 1,6 kilogramu kávy, znamená to zvýšenie o 106 percent. Medzi ďalšie potraviny s nárastom spotreby patria nealkoholické nápoje (nárast o 103%) a čaje (nárast o 100%). Slováci tiež spotrebujú viac syrov, orechov, cestovín, trvanlivé pečivo, ryby, kakaové výrobky a víno.

Zemiaky, jedlo
Foto: xanapsp.com

Pokles v spotrebe okrem spomínaných zemiakov nastal aj pri strukovinách, ktoré konzumujeme o 32 percent menej, teda namiesto 1,9 kilogramu v roku 1993 len 1,3 kilogramu v roku 2013. Vajcia sa zasa do jedálnička Slovákov dostali v minulom roku o 29 percent menej ako v roku 1993.

Menej konzumujeme aj chlieb a liehoviny so 40-percentným obsahom alkoholu, kde nastal pokles o 23 percent. Ďalšími potravinami, ktoré menej spotrebúvame, sú pivo (pokles o 21%), ovocie a ovocné výrobky (pokles o 18%), mäso (pokles o 17%) či cukrovinky (pokles o 14%). Slováci v priemere konzumujú aj menej soli, cukru, tukov, ryže, mlieka a mliečnych výrobkov a zeleniny.

Nárast ročnej spotreby potravín na osobu v období 1993 – 2013:

Včelí med – 120%

Zrnková káva pražená – 106%

Nealkoholické nápoje – 103%

Čaj – 100%

Syry – 90%

Orechy (jadrá) – 73%

Cestoviny – 70%

Trvanlivé pečivo – 55%

Ryby – 32%

Kakaové výrobky – 19%

Víno spolu – 14%

Pokles ročnej spotreby potravín na osobu v období 1993 – 2013:

Zelenina a zeleninové výrobky – 2%

Mlieko a mliečne výrobky – 8%

Ryža lúpaná – 9%

Tuky spolu – 9%

Cukor – 10%

Soľ – 11%

Cukrovinky – 14%

Mäso – 17%

Ovocie a ovocné výrobky – 18%

Pivo – 21%

Liehoviny (40 %) – 23%

Chlieb – 23%

Konzumné vajcia – 29%

Strukoviny jedlé spolu – 32%

Zemiaky – 47%

Informácie agentúre SITA poskytla analytička Poštovej banky Dana Vrabcová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať