PREŠOV 11. decembra (WEBNOVINY) – Vianočné pásmo po rusínskych obciach a mestách pod názvom Betlehemské večery pripravili na najbližšie dva týždne od 13. do 27. decembra členovia Rusínskej obrody na Slovensku. Postupne sa zastavia v ôsmich obciach a mestách s prevahou Rusínskeho obyvateľstva. Program bude zostavený zo zvykov, piesní a tancov typických pre daný región a súvisia s vianočný obradmi.
Tajomníčka Rusínskej obrody na Slovensku Silvia Lysinová pre tlačovú agentúru SITA uviedla, že do programu zapojili viac ako 20 súborov a zhruba rovnaký počet sólistov. Koledníkov budú robiť študenti Gréckokatolíckej teologickej fakulty Prešovskej univerzity, ktorí si na jednotlivé večery podľa miestnych tradícií pripravia individuálne pásma. Každý program ako celok bude jedinečný, nikde sa nebude opakovať.
Prvou zastávkou v nedeľu 13. decembra bude Dom kultúry vo Svidníku. Nasledujú obce a mestá v okresoch Snina, Medzilaborce, Stropkov, Stará Ľubovňa a vianočné pásmo vyvrcholí v Prešove 27. decembra v reštaurácii Viktória. Každý región, každá obec bude mať inú zostavu účinkujúcich. Jednotlivé zastávky v Habure, Snine, Krásnom Brode, Stropkove, Výrave, Kamienke budú mať regionálny charakter. „To, čo bude napríklad v Kamienke, sa nezopakuje nikde inde, lebo tradície sú u nás veľmi rozdielne,“ uviedla Lysinová. Program v Prešove bude zmesou tradícií, ktoré sa udržiavali v obciach Bajerovce, Tichý Potok, kde žili prevažne gréckokatolíci.
Rusíni majú pestré kroje a také sú aj ich gastronomické chute. „V každom regióne máme niečo iné. Niekde sa preferuje hríbová mačanka, inde slivčanka alebo pečené pirohy či bobaľky. Západní Rusíni od Starej Ľubovne a Sabinova podávajú na Štedrú večeru kapustnicu, bobaľky a pečú aj rybu, východní Rusíni preferujú mačanky hlavne s hubami a jedlá bližšie ukrajinskej kuchyni. Ryba na ich vianočnom stole nie je tradičným jedlom.
SITA