Projekt 1. juniorskej kulinárskej akadémie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zdravá výživa PTK Echo
zdravá výživa PTK Echo

BRATISLAVA 24. júna (WBN/PR) – Primárnym cieľom projektu je vniesť do povedomia detí a mládeže osvojenie si zdravého životného štýlu.

Pri príprave projektu organizátorky vychádzali zo skúseností stravovania sa detí a mládeže v súčasnosti, pričom sa potvrdili známe skutočnosti, že skladba jedál a celkové stravovanie nezodpovedá normám zdravého životného štýlu. V rodinách, vzhľadom na veľkú vyťaženosť jej jednotlivých členov, sa príprava vhodných jedál posunula do úzadia a väčšiu pozornosť si získavajú rôzne formy rýchleho občerstvenia, čoho dôsledkom je zvyšovanie zdravotných rizík u detí a mládeže (obezita, cukrovka a so zvyšujúcim sa vekom aj kardiovaskulárne ochorenia).

Celý projekt je orientovaný na praktické osvojovanie si stravovacích návykov, a to na základe výberu vhodných a kvalitných produktov (vrátane polotovarov) potravinárskej produkcie pre skladbu pripravovaných a konzumovaných jedál určených pre vekovú skupinu 8 – 17 rokov.

Činnosť akadémie je tiež upriamená na spoluprácu najmä s domácimi výrobcami a distribútormi zdravých produktov, na osvetu a výmenu skúseností za účasti odbornej i laickej verejnosti.

Ďalším cieľom tohto pilotného projektu je preto naučiť vybrané skupiny detí vlastnej príprave vhodných jedál, ale i formám správneho stolovania a správnej obsluhy.

Projekt je pilotný a jeho potenciál spočíva tiež v prenose získaných praktických skúseností cieľovej skupiny na dospelých.

Prezentácia projektu 1. kulinárskej juniorskej akadémie sa uskutoční 27. júna 2010 o 10.00 h v hoteli ECHO na Prešovskej ul. č. 39 formou celodenného kulinárskeho workshopu, ktorého účastníkmi bude 20 detí. Obsahom workshopu je príprava večerného menu – deti rodičom – správne stolovanie a správna obsluha. Odborným garantom projektu je Profesijná akadémia PTK – ECHO.

Projekt získal podporu Magistrátu mesta Bratislavy v rámci iniciatívy Bratislava – zdravé mesto. Dňa 19. júna bola podpísaná Zmluva o spolupráci s talianskym konzorciom Ripopolamento Ittico Villafranca – Pace del Mela za účelom vzájomného podnecovania iniciatív zameraných na zhodnocovanie gastronomických tradícií Slovenska a Talianska, výmeny skúseností a organizovania spoločných aktivít pre deti a mládež. Z domácich producentov a distribútorov projekt podporili: Top Tenis, Jobpoint, Hemisféry, Tescoma, Hotel ECHO, RAJO, Ryba, Palma, Nestlé .

Podrobný program nájdete na: http://www.cook.ssg.sk/

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať