BRATISLAVA 24. marca (WebNoviny.sk) – Sumárny čas, ktorý vychádza v priemere pekárom počas toho, ako nepoberajú žiadne príplatky za prácu v noci, cez víkendy a počas sviatkov, vychádza len na 19 % ich pracovného času.
Na základe prijatých sociálnych balíčkov vládou SR, sa preto pekárom cena práce za jedného zamestnanca na úrovni minimálnej mzdy, pri prvom stupni náročnosti práce, vrátane príplatkov a nárastu minimálnej mzdy, zvýši v období od 1. januára 2017 do 1. januára 2020 až o 83,7 percenta.
Vyplýva to z analýzy Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC), ktorú prezentoval v marci na svojom historicky najväčšom valnom zhromaždení.
Zvýšené náklady
Pracovný fond v pekárstve činí cez týždeň od pondelka do piatku 68 % času, v sobotu je to 15 % a v nedeľu 17 %. Z toho v noci je podiel odpracovaného času 43 % a počas sviatku 6 %. Sumárne teda pekárom vychádza priemerný odpracovaný fond bez príplatkov za prácu cez víkendy, sviatky a noci len na 19 %.
Regionálne rozdiely medzi štátmi EÚ by mohla vyrovnať európska minimálna mzda, tvrdí Richter
Na základe prijatých sociálnych balíčkov sa pekárom cena práce za jedného zamestnanca na úrovni minimálnej mzdy pri prvom stupni náročnosti práce vrátane príplatkov zvýši v období od 1. januára 2017 do 1. januára 2020 až o 83,7 percenta.
Tieto zvýšené náklady zahŕňajú zvýšenie minimálnej mzdy v danom období z 2,5 eura za hodinu na 3,45 eura (zvýšenie o 38 %), príplatok za prácu v noci na modeli najlacnejšieho zamestnanca vzrastie o 176 % a o rovnaké percentá vzrastú príplatky aj za prácu cez víkend a sviatky.
Vyššie ceny v dôsledku sucha
Z analýzy SZPCC ďalej vyplýva, že najväčší percentuálny podiel nákladov pekární tvoria práve osobné náklady (37 %) a suroviny (34 %). Obe tieto položky sa pekárom podľa SZPCC vlani podstatne navýšili. Pri surovinách išli odbytové ceny vlani smerom nahor z dôvodu nepriaznivej klímy, najmä sucha v Európe.
Zo zvyšných nákladov slovenských pekární má doprava podiel 16 %, energie a investície 5 % a ostatné náklady tvoria 3 %. Aj z týchto dôvodov pekári ešte v auguste minulého roka avizovali, že chlieb a pečivo musia byť drahšie inak hrozí ekonomický kolaps pekární.
Hrozba kolapsu vo výrobe
Už v roku 2018 došlo k zvýšeniu príplatkov v rámci sociálneho balíčka a v roku 2019 sa opäť zvýšila minimálna mzda. Tá určila aj ďalší rast príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky v rámci druhého kola sociálneho balíčka, ktorý nastane 1. mája 2019.
„Už teraz počas sviatkov odvedú slovenské pekárne v rámci sociálneho balíčka štátu viac peňazí a jeho druhá vlna náklady opäť výrazným spôsobom navýši. Na toto sa slovenskí pekári nemôžu nečinne prizerať. Sme nútení rokovať o navýšení odbytových cien, inak hrozí slovenským pekárom kolaps vo výrobe,“ uviedla k príplatkom a nárastu minimálnej mzdy ešte vlani predsedkyňa SZPCC Tatiana Lopúchová.
Nezamestnanosť na Slovensku klesla, Richter vidí problém najmä v zamestnávaní stredoškolákov
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov so sídlom v Bratislave je dobrovoľným spoločenstvom akciových, štátnych, družstevných, súkromných podnikov či regionálnych spoločenstiev výrobcov.
Hlavným účelom zväzu je presadzovanie záujmov jeho členov v pekárenskom, cestovinárskom a cukrárenskom odbore voči vonkajšiemu prostrediu, voči orgánom štátnej a miestnej správy, odborovým orgánom, zamestnaneckej reprezentácii či hlavným odberateľským a dodávateľským subjektom.