V Čičave okrem volieb rozhodujú aj o budúcnosti starostky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Parlamentné voľby 2016
Miestne referendum za odvolanie Márie Nehilovej z funkcie starostky v obci Čičava. Referendum sa konalo spolu s parlamentnými voľbami do Národnej rady SR v roku 2016. Čičava, 5. marec 2016. Foto: SITA/Viktor Zamborský

ČIČAVA 5. marca (WebNoviny.sk) – Obyvatelia obce Čičava (okres Vranov n/Topľou) počas soboty pristúpili k volebným urnám nielen s možnosťou vyjadriť sa k tomu, koho chcú v najbližších štyroch rokoch vidieť v parlamente, ale aj o tom, či chcú zmenu na starostovskej stoličke. Na volebný deň tu totiž poslanci obecného zastupiteľstva vypísali aj konanie miestneho referenda s jedinou otázkou: „Ste za odvolanie p. Márie Nehilovej z funkcie starostky obce Čičava?“

Ide pritom už o druhé referendum s rovnakou otázkou. To prvé, ktoré sa konalo v novembri, nebolo platné. Nezúčastnil sa ho totiž dostatočný počet oprávnených voličov, keď účasť dosiahla iba niečo vyše 36 percent. Opakovanie referenda vzniklo na základe iniciatívy skupiny obyvateľov z miestnej osady, ktorí prišli za obecnými poslancami s petíciou za vyhlásenie referenda o odvolaní starostky. Tí žiadosti s 292 podpismi vyhoveli.

Obrazom: Parlamentné voľby 2016

V obci preto okrem volebnej miestnosti pre parlamentné voľby pribudla aj referendová miestnosť. Obe sú umiestnené v jednej budove, iba niekoľko desiatok metrov od seba. „Čo sa týka nákladov, je to lepšie, lebo naraz môžu ľudia prísť a kto chce ísť kde, tak ide voliť,“ myslí si 87-ročný Ján Oravec, ktorý je tradične najstarším voličom, ktorý sa volieb v Čičave pravidelne zúčastňuje. V minulosti aj sám predsedal volebnej komisii. „Myslím si, že je občianskou povinnosťou voliť. Len aby sme takých zvolili, čo nám budú pomáhať,“ dodal Oravec.

Do referenda a volieb sa v obci môže zapojiť 762 voličov. „Aby bolo platné referendum, je nevyhnutná nadpolovičná účasť voličov,“ informovala predsedníčka komisie pre referendum Irena Gavelová. Voľby vraj prebiehajú pokojne. Jediným nedostatkom bolo podľa predsedu volebnej komisie pre parlamentné voľby Alexander Orlík , že ich volebný okrsok nebol zo strany obecného úradu dostatočne pripravený. „Mali sme s tým dosť roboty. Platnosť volieb to ale neohrozí,“ dodal Orlík. Kým volebná miestnosť pre voľby do NR SR sa zavrie o 22:00, referendum sa skončí už o dve hodiny skôr.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján Oravec