Bugár si vie po voľbách predstaviť koalíciu aj so SaS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sprava: Podpredsedovia strany Most-Híd László Solymos, Lucia Žitňanská a predseda strany Béla Bugár. Foto: archívne, SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 10. januára (WebNoviny.sk) – Predseda strany Most-Híd Béla Bugár si vie po marcových voľbách do NR SR predstaviť koalíciu aj so stranou Sloboda a Solidarita (SaS). Ako ďalej povedal v relácii V politike na TA3, „najbližšia nám je strana KDH, ale aj strana Sieť“. No keby nestačila trojkoalícia, Most neodmieta ani SaS.

„Vieme si to predstaviť, no o tom rozhodnú voliči. My sa vieme dohodnúť na všetkom, len teraz to nebudeme riešiť. Pre nás je oveľa dôležitejšie, či dôjde k programovej a hodnotovej zhode. Ak áno, potom sa vieme dohodnúť. A ak sa dohodneme na hodnotových zmenách, potom sa dohodneme na všetkom, nie sú dôležité osobné predstavy,“ vysvetlil. Na Slovensku sa podľa neho stáva lotériou, kto bude vládnuť s kým a kto koho odmietne. My vždy hovoríme, s kým si to vieme predstaviť, poznamenal. Ako dodal, medzi priority Mostu-Híd patrí napríklad riešenie schránkových firiem, ale aj transparentné výberové konania či nezávislá inšpekcia, ktorá je nutná.

Smer-SD ide do predvolebnej kampane podľa jeho predsedu a zároveň premiéra Roberta Fica veľmi pozitívne. „Máme sa čím pochváliť,“ povedal na TA3. Spomenul napríklad hospodársky rast, konsolidáciu verejných financií ako aj podľa jeho slov megainvestíciu Jaguaru Land Rover. „Ak by sme boli nestabilní, investor by si našiel inú krajinu,“ vysvetlil. Ako však zdôraznil, do volieb ide s veľkým rešpektom, pričom si drží v hlave i variant opozície. Existujú podľa neho dve možnosti, buď to bude široká koalícia bez Smeru-SD, čo však prinesie problémy, alebo napríklad dvojkoalícia so Smerom. „Budeme hľadať partnera na diskusiu,“ doplnil.

V súvislosti s migračnou krízou predseda vlády povedal, že v pondelok pošle dva listy. Jeden bude adresovaný predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi, druhý predsedovi Európskej komisie Jeanovi Claudovi Junkerovi s tým, aby zvážili urýchlenie rozhodnutia o zostavení európskej pohraničnej stráže. „Budem v listoch žiadať, aby sme zmenili harmonogram pohraničnej stráže. Je to dobra myšlienka v prípade, ak krajina nevie garantovať ochranu svojej hranice. Vtedy musí zasiahnuť medzinárodná sila, ktorá bude na toto použitá,“ priblížil.

Časový harmonogram je však podľa jeho slov veľmi dlhý, čo si nemôžu dovoliť. „Ak sem prídu ľudia, zbytočne bude stráž zriadená na konci roka,“ dodal v relácii V politike. Fico opäť zdôraznil, že bezpečnostné riziká, o ktorých hovorili, sa naplnili do poslednej bodky. Z migrantov je podľa jeho slov vytvorený chránený druh, ktorý, keď niečo urobí, máme strach o ňom hovoriť. „Ja nebudem klamať verejnosť,“ vyhlásil. Ako dodal, „úplne sme rezignovali na ochranu schengenskej hranice. Záleží nám na pohraničnej stráži, a preto žiadam Tuska a Junkera o urýchlenie harmonogramu, pričom by sme privítali i mimoriadny summit“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Béla BugárRobert Fico
Firmy a inštitúcie Most-HídSaS Sloboda a SolidaritaSMER-SD