Kenskí aj britskí bežci mali používať EPO, zistenia preveria

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Atletika
Foto: SITA/AP

LONDÝN 10. júla (WebNoviny.sk) – Ruskí atléti by nemuseli byť jediní, ktorí v dôsledku dopingových prehreškov prídu o účasť na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Najnovšie zistenia investigatívnej úderky z nemeckej televízie ARD a britského týždenníka Sunday Times poukazujú na hojnú prítomnosť krvného dopingu EPO v elitnom centre prípravy kenských vytrvalcov v Itene.

V čerstvom dokumente, ktorý už odvysielala ARD, a predstavil ho renomovaný novinár Hajo Seppelt, sa spomínajú aj traja nemenovaní britskí bežci. V tejto súvislosti Britská antidopingová agentúra (UKAD) vyšle do Kene dvoch svojich odborníkov, aby preskúmali, čo je pravdy na týchto tvrdeniach. Informuje o tom portál zaoberajúci sa olympijskou problematikou insidethegames.biz.

EPO bolo možné získať aj v lekárňach

Dokument natočili skrytou kamerou a to tak, že jeden z tímu investigatívcov sa infiltroval ako športovec do výcvikového tábora v nadmorskej výške 2400 m, ktorý je obľúbeným miestom prípravy Keňanov. Na odvysielaných záberoch bolo vidieť škatule s EPO umiestnené vo vnútorných priestoroch centra ako aj použité injekčné striekačky v kontajneroch na odpadky.

Dokument zároveň poukazuje na to, že EPO bolo možné voľne získať v lekárňach nachádzajúcich sa v blízkosti tréningového centra. Tiež bolo kamerou zaznamenané, ako dvaja lekári ponúkajú EPO novinárovi vydávajúcemu sa za športovca. Jeden z nich ho upozornil na to, že látku odskúšali už na 50 športovcoch vrátane troch Britov a že ak súhlasí s jej prijatím, jeho výkony sa výrazne zlepšia už do troch mesiacov.

Lekár poskytol aj garanciu nezistenia zakázanej látky pri antidopingovom odbere. „V prípade, že sa naši športovci budú musieť podrobiť testu, nič im nenájdu,“ povedal lekár reportérovi v utajení. Obaja lekári už boli zadržaní kenskou políciou a podrobujú sa výsluchu. Tvrdia, že nemajú nič spoločné s dopingom.

Lekárov zadržala polícia

Kenský denník The Star informoval, že zadržanými lekármi sú Ken Kipchumba Limo z kliniky ortopédie a úrazovej chirurgie v Eldorete a Joseph Mwangi, ktorý prevádzkuje herbálnu kliniku. Oboch zaistili vo štvrtok 7. júla policajti z oddelenia na boj s narkotikami. Pred súdom by sa mali objaviť 18. júla.

Ešte minulý týždeň zatkli aj prominentného atletického agenta Federica Rosu a obvinili ho z navádzania športovcov na dopovanie. Hotelové izby patriace Rosovi a jeho otcovi Gabrielemu počas olympijskej kvalifikácie kenských atlétov v Eldorete prehľadala polícia. Podľa The Star sa vo štvrtok 14. júla rozhodne o tom, či bude Rosa väzobne stíhaný alebo ho prepustia na slobodu na kauciu vo výške 300 000 kenských šilingov.

Talian poprel akékoľvek spojenie s podávaním zakázaných látok kenským športovcom. Kenský šport sa dlhodobo borí s problémami s užívaním zakázaných látok. Takmer päť desiatok kenských športovco pykalo za doping v rozpätí posledných troch rokov, štyria funkcionári čelia obvineniam z korupcie. Tamojší antidopingový program pozastavila Svetová antidopingová agentúra (WADA) ako nefunkčný.

Erythropoietin

, čiže

EPO

, pre svoje účinky vo forme zvýšených transportných kapacít kyslíka, nachádza uplatnenie vo vytrvalostných športoch, akými sú cyklistika, plávanie, triatlon, bežecké lyžovanie či vytrvalostné behy v atletike. V skratke: zvýšený počet červených krviniek znamená viac kyslíka pre pracujúce svaly, čo v konečnom dôsledku zvyšuje športový výkon. Umelo vytvorené EPO sa telu podáva prostredníctvom injekcií. Fakt, že prakticky neexistuje presná hladina tejto látky v tele, sťažuje odhalenie prípadného previnilca.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať