BRATISLAVA 7. júna (WBN/PR) – Medzi ochorenia, ktoré priamo môžu súvisieť s opakovanými mykózami patria najčastejšie:
• cukrovka – zvýšená hladina cukru v krvi
• cievne problémy
• znížená imunita
Ako predchádzať plesňovým ochoreniam nôh?
Starajte sa denne o hygienu nôh, nezabudnite, že si zaslúžia vašu pozornosť. Používajte vždy len vlastný uterák určený na nohy. Dajte si záležať pri výbere vhodnej obuvi, v ktorej budú môcť nohy „dýchať“. Ponožky sú tiež neoddeliteľnou súčasťou správnej starostlivosti o nohy, preto preferujte bavlnené. Pri domácej pedikúre používajte vlastné nástroje a dezinfikujte si ich aspoň liehom. V masážnom a pedikérskom salóne sa presvedčte či si nástroje dezinfikujú a majú vlastný sterilizátor. Na kúpaliskách, plavárňach či v saune noste svoje prezuvky. Ak máte pocit, že nie je s vašou pokožkou na nohách v poriadku, dôkladne si ju skontrolujte a už pri prvých náznakoch svrbenia či jemného začervenania, či natrite fungicídnym krémom napr. Canespor – stačí iba 1x denne. Krém obsahuje liečivo Bifonazol, ktoré dobre preniká do hlbokých kožných vrstiev postihnutých infekciou a usmrcuje tam pôvodcov nákazy. Liečbu v týchto počiatočných štádiách Canesporom môžete zahájiť i sami, avšak ak pretrvávajú problémy aj po desaťdňovej liečbe, je nevyhnutné vyhľadať lekára. O to viac to platí pre ľudí z rizikových skupín, teda ľudí so zníženou imunitou, cukrovkou a cievnymi problémami.
Zloženie nášho jedálnička často práve ovplyvňuje fakt, že mykózy „hostíme“ na našom tele opakovane.
Čo vylúčiť z nášho jedálnička?
Sú to v prvom rade korenené jedlá, , údeniny, sladkosti, mliečne a menej kvalitné čokolády, vyprážané jedlá, konzervované potraviny, biele pečivo, väčšie množstvo tvrdých syrov.
Čo by nemalo chýbať?
Denne by sme si mali dopriať dostatok čerstvej zeleniny a ovocia (ideálne sezónnej), ryby, biele mäso, pohánku, strukoviny, tvarohové netučné syry, jogurt…
Tiež by bolo vhodné vyvarovať sa stresovým situáciám a dodržiavať základné pravidlá prevencie pred mykotickou nákazou!!!