Aj vy ste vždy snívali o výrobe vlastných sušených byliniek a iných rastlín? Teraz je ten správny čas. Sušenie patrí medzi najzdravšie metódy konzervovania potravín. Ako na to? Pripravili sme pre vás jednoduchý návod vrátane najvhodnejších spôsobov sušenia.
3 kroky, ako pripraviť rastlinky na sušenie
Krok 1
Vaša „žatva“ by sa mala začať predtým, než slnko začne piecť, ale až potom, ako uschne ranná rosa. Vtedy sú rastliny v najlepšej kondícii.
Krok 2
Jemne z nich otraste prípadné chrobáčiky a hrubé nečistoty. Taktiež odstráňte zvädnuté alebo napadnuté listy. To, či ich opláchnuť pod studenou vodou, závisí od konkrétnej rastliny. Ak ich umyjete, urýchlite sušenie papierovými utierkami. Najmä kvety (napr. kamilku) neoplachujte.
Krok 3
Odrežte tie časti rastlín, ktoré potrebujete, prípadne nechajte rastlinku celistvú. A ideme sušiť.
3 šetrné spôsoby, ako sušiť bylinky, ovocie a iné
1. Prirodzene na vzduchu
Tento proces sušenia vzduchom je najšetrnejší, avšak najviac zdĺhavý (zopár týždňov). No oplatí sa, najmä pokiaľ ide o bylinky a koreniny. Na sušenie sú ideálne teplé a suché dni. Nepotrebujete žiadne špeciálne zariadenie.
Rozložte si bylinky či koreniny na sieťke (vzduch tak prúdi aj zospodu), na kartóne či na plechu s papierom na pečenie. Umiestnite ich na stôl pod záhradným prístreškom, aby na ne nesvietilo slnko. Suchý letný vzduch sa už o všetko postará. Len pozor, aby vám ich neodfúklo. Montovaný záhradný domček im poskytne útočisko, ak by sa zmenilo počasie.
Pokiaľ máte rastliny so stonkou, môžete ich zviazať do menších zväzkov a zavesiť na špagát pod prístreškom dole hlavou. Tento spôsob sa hodí napr. na sušenie levandule.
TIP: Vedeli ste, že sušená levanduľa slúži ako prírodná zbraň na komáre a mole? Vysušte ju a následne túto voňavú ochranu umiestnite do okien, do šatníka či do špajze. Všade tam, kde potrebujete. V montovanom záhradnom prístrešku sa vám tiež zíde, odoženie zvedavé komáre od rodiny a známych počas večerného posedenia.
2. V sušičke ovocia
Vlhkejšie rastliny alebo plody (napr. ovocie) je bezpečnejšie sušiť v dehydratačnom zariadení, ktoré na slovenskom trhu kúpite ako sušičku ovocia. Ovocie sušené vonku, len tak na vzduchu, by mohlo začať v procese sušenia hniť. Sušička začne pracovať okamžite, takže nedá kvasinkám a baktériám šancu uhniezdiť sa.
Pri výbere sušičky si zvoľte takú, ktorej teplotu môžete regulovať. Bylinky a korenie by sa malo sušiť pri teplote 35 – 40 °C. Ovocie, zelenina a hríby od 50 – 55 °C. Oplatí sa postupovať podľa návodu.
3. V rúre na pečenie
Plynová či elektrická? Každá funguje trošku inak, preto je pravdepodobné, že budete postupovať metódou „pokus-omyl“. Ako sušiť bylinky v rúre? Ideálne na najnižšej teplote, rozložené na mriežke v tenkej vrstve – kvôli cirkulácii vzduchu. Ak máte minimálnu teplotu 50 °C, nechajte dvierka pootvorené a znížite tak teplotu na cca 30 °C. Dávajte pozor, aby sa vám bylinky nespiekli, zostal by vám iba prach. Proces môže trvať aj 10 hodín v závislosti od konkrétnej byliny.
Niektorí sušia rastliny v mikrovlnke. No tento spôsob je najmenej šetrný, čo sa týka živín, a najviac nebezpečný, keďže napr. stonky majú tendenciu sa zapáliť. Nuž, niektorí sú príliš netrpezliví. Ak medzi nich nepatríte, vyskúšajte radšej jeden zo spôsobov uvedených vyššie.:)
Usušené bylinky a koreniny skladujte v plastových/sklenených nádobách alebo látkových/papierových vreckách v čo najsuchšom prostredí, napr. vo vašom záhradnom domčeku.
Informačný servis