Hlavný hygienik SR Ján Mikas reagoval na problém spracúvania mäsa z chorého hovädzieho dobytka v Poľsku.
Hlavný hygienik SR Ján Mikas v súvislosti s podozrením na spracúvanie mäsa z chorého hovädzieho dobytka v Poľsku upozornil všetkých prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania v SR, aby pri nákupe mäsa kládli dôraz na pôvod mäsa. Vo svojom vyhlásení odporučil, aby prevádzkovatelia odoberali len zdravotne bezpečné mäso od oficiálnych dodávateľov riadne registrovaných v databáze dodávateľov mäsa na slovenský trh.
Ján Mikas vyzval aj regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR, aby zvýšili kontroly vysledovateľnosti hovädzieho mäsa v zariadeniach spoločného stravovania a zamerali sa najmä na priame dodávky mäsa z Poľska, ale i nakupované v predajniach mäsa. Rizikovejšie môžu byť pohraničné oblasti.
V prípade zistenia akýchkoľvek nedostatkov v problematike deklarovania pôvodu hovädzieho mäsa alebo podozrenia na narušenú zdravotnú bezpečnosť mäsa sa bude postupovať v súlade so zákonom o potravinách.
ÚVZ situáciu sleduje
„Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR situáciu pozorne monitoruje a je v kontakte so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou (ŠVPS) SR. Doposiaľ neboli prijaté žiadne oficiálne informácie od ŠVPS o dodaní inkriminovaného mäsa na trh v Slovenskej republike,“ uviedol ÚVZ.
Ak takúto informáciu úrad získa, bude o tom prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania informovať aj prostredníctvom regionálnych úradov verejného zdravotníctva.