Slovenskí poľnohospodári dokážu aj pre túto sezónu vypestovať dostatok repky olejnej. Plochy osiate repkou olejnou pre novú úrodu sú o dve až tri percentá väčšie ako minulý rok.
Slovensko bude repku olejnú vyvážať, aj spracovávať doma v rámci priemyselného využitia a v potravinárstve. Informuje o tom Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) na sociálnej sieti.
„V osevnom postupe má repka olejná svoje nezastupiteľné miesto. V zdravom osevnom postupe by jej malo byt 12,5 až 15 percent. V posledných rokoch sme pestovali repku na približne ôsmych percentách výmery poľnohospodárskej pôdy,“ informuje SPPK.
Európska komisia uvoľnila pravidlá pre ekologické postupy, poľnohospodári môžu osiať viac pôdy
Repka má významné protierózne účinky. Na poli rastie 10 až 11 mesiacov, má bohatý koreňový systém a rovnako je zdrojom organickej hmoty pre pôdu. Zároveň je významnou medonosnou plodinou.
Na Slovensku sa spracuje približne 210-tisíc ton repkového semena. „Z toho sa vyrobí vyše 90-tisíc ton oleja a asi 100-tisíc ton repkových šrotov, ktoré sú prímesou (bohatou na bielkoviny) do krmiva pre hospodárske zvieratá,“ uzatvára SPPK.