BERLÍN 1. decembra (WebNoviny.sk) – Európska únia sa snaží zakázať používanie fosfátov pri príprave grilovaného mäsa do kebabov. Európski zákonodarcovia poukazujú na zdravotné riziká, pričom sa odvolávajú na výsledky výskumov, ktoré spájajú fosfáty so vznikom kardiovaskulárnych ochorení.
Navrhovaná regulácia ale vyvoláva obavy u majiteľov populárnych tureckých predajní s rýchlym občerstvením, ktorí tvrdia, že tieto prísady udržujú mäso šťavnaté a dodávajú mu chuť.
Veľký zoznam potravín, ktoré najviac zdraželi. V prvej trojke sú maslo, paradajky a kiwi
Ich rozhorčenie pritom podporuje aj skutočnosť, že v európskych krajinách je povolený predaj niektorých klobás s obsahom fosfátov a obmedzenie sa na ne nebude vzťahovať. Majitelia tureckých reštaurácií preto tvrdia, že zákon znevýhodňuje ich podnikanie a mnohí ho považujú za diskriminačný.
Problému s fosfátmi v mäse do kebabov predchádzal návrh Európskej komisie povoliť používanie fosfátov v jahňacom, baraňom, hovädzom a teľacom mäse určenom na predaj. Výbor EÚ pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín však hlasoval proti návrhu v pomere hlasov 32 ku 22. EÚ už pritom v minulosti schválila takéto výnimky pre viaceré druhy mäsa.