Horúčavy útočia najmä na deti a starších, takto sa dá brániť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Leto,teplo
Foto: SITA/AP
Teplo leto
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 7. júla (WEBNOVINY) – Stravovanie detí a starších ľudí v letných mesiacoch má svoje osobitosti, na ktoré treba dbať, apeluje zastupujúci hlavný hygienik Slovenskej republiky Ivan Rovný.

Pri deťoch je potrebné klásť osobitný dôraz na pitný režim, pretože u nich oveľa ľahšie vznikne dehydratácia.

Deti by mali obmedziť nadmerný príjem sladkostí a nahradiť ho radšej zeleninou a ovocím, najlepšie chemicky neošetrovaným.

Ratolesti by mali taktiež obmedziť epidemiologicky rizikové potraviny, ako napríklad dojčenská a detská výživa, lahôdky, cukrárske výrobky alebo zmrzlina.

V prípade starších ľudí je potrebné vziať do úvahy výskyt ochorení, ktoré vyžadujú osobitnú skladbu stravy a pitný režim.

Ide najmä o kardiovaskulárne, metabolické alebo obličkové ochorenia, a s nimi súvisiace požívanie liekov, ktoré môžu ovplyvňovať napríklad vylučovanie vody z organizmu. Starší ľudia majú aj vekom potlačený pocit smädu.

Z toho vyplýva, že starší ľudia musia cielene myslieť na dostatočný príjem tekutín. A taktiež majú obmedzenú chuť do jedla, čo je možné vyriešiť používaním byliniek pri príprave jedál, ktoré povzbudia chuť.

Stravovanie v letných mesiacoch má určité osobitosti vyplývajúce zo špecifík leta, ktorými sú najvyššie teploty vzduchu v roku, relatívne nízka vlhkosť vzduchu či častejšie jedenie epidemiologicky rizikových potravín ako je napríklad zmrzlina, pripomína Rovný.

Upozorňuje, že dôraz treba klásť v letných mesiacoch najmä na správny pitný režim a „ľahšiu“ stravu. To znamená na potraviny s nižšou energetickou hodnotou alebo potraviny s vyššou stráviteľnosťou. Takisto treba dbať na prípravu, skladovanie a manipuláciu s potravinami a jedlami či už v domácnostiach alebo v zariadeniach spoločného stravovania.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan Rovný