Denne strácame aj tri litre vody, treba veľa piť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Teplo
Foto: flickr.com

BRATISLAVA 5. júla (WEBNOVINY) – Denne človek stráca potením, močom, stolicou a dýchaním približne tri litre vody, ktorú treba doplniť, pripomína zastupujúci hlavný hygienik Slovenskej republiky Ivan Rovný. To je možné dosiahnuť správnym pitným režimom.

Ako uvádza Rovný, denne treba vypiť minimálne tri litre tekutín. V prípade väčších strát tekutín napríklad potením, treba však ich príjem adekvátne zvýšiť. Do úvahy treba brať aj prípadnú diagnózu človeka, ak trpí napríklad kardiovaskulárnym, obličkovým alebo metabolickým ochorením.

Tekutiny by sa mali dopĺňať najmä pitím nealkoholických nápojov. Rovný pripomína, že tekutiny sú aj v potravinách či už v ovocí alebo zelenine.

Kávu treba obmedziť, má dehydratačný účinok

Džús
Foto: www.flickr.com

Podľa hygienika je vhodnejšie piť priebežne menšie množstvá tekutín ako nárazovo veľa, a nie je dobré piť ani príliš studené nápoje. Najvhodnejšími tekutinami na uhasenie smädu sú voda, bylinkové a ovocné čaje, minerálne vody alebo zriedené ovocné šťavy.

Mali by sme obmedziť aj pitie kávy, pretože má dehydratačný účinok. Ak sa však kávy nevieme vzdať, mali by sme ju piť aj s nealkoholickým nápojom, aby sa strata tekutín spôsobená diuretickým účinkom kávy kompenzovala.

Okrem kávy Rovný radí aj obmedziť pitie alkoholu. Vo veľkom množstve hygienik neodporúča ani džúsy a nektáre, pretože obsahujú pomerne vysoký obsah jednoduchých cukrov, čo jednak zvyšuje ich kalorickú hodnotu a tiež vylučovanie vody z organizmu. Taktiež výber minerálnych vôd treba posúdiť podľa zloženia a prípadne aj zohľadniť diagnózu a priebežne minerálne vody obmieňať.

Treba dávať pozor na rizikové potraviny

Zmrzlina
Foto: dilsonm2.com

Stravovanie v letných mesiacoch má určité osobitosti vyplývajúce zo špecifík leta, ktorými sú najvyššie teploty vzduchu v roku, relatívne nízka vlhkosť vzduchu či častejšie jedenie epidemiologicky rizikových potravín ako je napríklad zmrzlina, pripomína Rovný.

Upozorňuje, že dôraz treba klásť v letných mesiacoch najmä na správny pitný režim a „ľahšiu“ stravu. To znamená na potraviny s nižšou energetickou hodnotou alebo potraviny s vyššou stráviteľnosťou. Takisto treba dbať na prípravu, skladovanie a manipuláciu s potravinami a jedlami či už v domácnostiach alebo v zariadeniach spoločného stravovania.

Osobitne dôležité je to v prípade epidemiologicky rizikových potravín ako sú napríklad dojčenská a detská výživa, lahôdky, cukrárske výrobky alebo zmrzlina.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan Rovný