RÍM 8. marca (WEBNOVINY) – Globálne ceny potravín vo februári klesli o jedno percento a dostali sa na najnižšiu úroveň za 4,5 roka. Informovala o tom vo štvrtok Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). Index cien potravín, ktorý FAO zostavuje na základe mesačných cenových zmien koša obilnín, olejnín, mliečnych produktov, mäsa a cukru, vo februári oproti januáru klesol o 1,8 bodu na 179,4 bodu.
Vysoká globálna produkcia, nízke ceny ropy a obmedzený dopyt zo strany veľkých konzumentov, vrátane Číny, pomohli zastaviť rast cien v uplynulom roku a index, ktorý zostavuje FAO, klesá už od apríla 2014. Odhaduje sa, že zásoby obilnín v závere sezóny 2014-15 dosiahnu úroveň 630,5 milióna ton, čiže sa dostanú najvyššie za 15 rokov.
Obilniny vo februári oproti predošlému mesiacu zlacneli o 3,2 percenta. Ceny mäsa sa medzimesačne znížili o 1,4 percenta a cukor oproti januári zlacnel o 4,9 percent. Zdraženie palmového oleja však smerom nahor posunulo ceny rastlinných olejov, a to o 0,4 percenta. Najvýraznejšie sa zvýšili ceny mliečnych výrobkov. Vo februári stúpli o 4,6 percenta, pričom to bol ich prvý rast za posledný rok.