Francúzi si slovenské víno nevedia vynachváliť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vino

BRATISLAVA 19. novembra (WEBNOVINY) – Francúzski vinári slovenské víno chvália. Ako tvrdia, je rôznorodé, iné a pre nich aj exotické . Dnes (v stredu) som ochutnala biele víno z odrody Rízling. Učarovala mi rôznorodosť vín, ktoré vyrábate. A preto si aj myslím, že na to, aby sme objavili vaše vína, potrebujeme viac času, uviedla pre agentúru SITA zástupkyňa Chateau Haut-Bailly Caroline Perromat. Coralie de Boüard de Laforest z Chateau Angelus ochutnala vo Vajnoroch 15 vín. Veľmi nám chutilo, spresnila. Víno z odrody Cabernet Sauvignon zase učarovalo Laurence Dufau z Chateau Cantemerle.

Bolo veľmi zaujimavé ochutnať a zistiť, čo sa stane z Cabernet Sauvignon na Slvoensku, prezradila Dufau. Vinári z vyhlásenej oblasti Bordoeaux však neprišli na Slovensko iba degustovať miestne víno. V rámci druhého ročníka festivalu Grand Cru Classé predstavili Slovákom kvalitné víno z krajiny Galského kohúta. Cieľom je priblížiť aj bežným ľuďom, bežným zákazníkom vína, ktoré sú len v encyklopédiách a ktoré môžu uvidieť možno iba v zahraničí. Prinášame ročník 2007 ako prví v strednej Európe a okrem toho sa tu degustuje vždy ešte jeden starší ročník, uviedol Branislav Urban zo spoločnosti Fatra – Global, ktorá sa špecializuje na dovoz francúzskych vín. Ako prezrazdil, záujem o festival, ktorý sa konal v hoteli Carlton bol tento rok nečakane vysoký – lístky sa vypredali už za týždeň. Skutočne musíme uvažovať o tom, že budúci rok budeme robiť túto akciu vo väčších priestoroch, spresnil.

Ľuďom, ktorí si chcú ochutnávanie vína naozaj vychutnať pritom odporúča piť s mierou a často dopĺňať tekutiny vodu. Milovníci vína sa pri degustovaní opierajú o štyri základné veci: Víno posudzujeme z hľadiska vône, celkového výzoru, hustoty a chuťového vnemu Návštevníci si okrem dobrého vína mohli na festivale Grand Cru Classé vychutnať aj kvalitné jedlo. Na večeru sa podávala na panvičke opečená husacia pečeň s grilovanými hríbmi, kačacie prsia pečené do ružova s grilovanou zeleninou a pečenými zemiakmi, jahňací kotlet na teplom baklažánovom šaláte so zemiakovým mashom a Mango parfait.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať