BRATISLAVA 19. septembra (WEBNOVINY) – Tehotné ženy môžu konzumáciou nízkotučných jogurtov zvýšiť riziko astmy a sennej nádchy u svojich detí. Môže to spôsobovať absencia ochranných mastných kyselín v jogurte. Tvrdia to vedci na čele s Ekaterinou Maslovou z Harvard School of Public Health, ktorí odprezentujú výsledky svojho výskumu 25. septembra na kongrese Európskeho fóra pre respiračné ochorenia (ERS) v Amsterdame.
Vedci analyzovali stravu 7-tisíc dánskych tehotných žien, ktorých deti pozorovali do siedmeho roku života. U detí tých žien, ktoré počas tehotenstva jedli raz denne nízkotučné jogurty s ovocím, bolo riziko vzniku astmy 1,6-krát vyššie než u tých, ktorých matky nejedli nízkotučné jogurty. Potomkovia týchto matiek boli tiež náchylnejšie na sennú nádchu. Výsledky štúdie tiež dokázali, že príjem mlieka počas tehotenstva nehrá žiadnu rolu pri zvýšení rizika vzniku astmy. Naopak sa ukázalo, že mlieko dokáže zabraňovať vzniku astmy. „Je to záhadný objav. Absencia mastných kyselín v nízkotučných jogurtoch by mohla byť kľúčom k pochopeniu našich výsledkov. Náš výskum naznačuje, že mastné kyseliny zohrávajú dôležitú rolu alebo že ľudia, ktorí jedia tento typ jogurtov, majú podobný životný štýl a stravovacie návyky, ale momentálne nedokážeme vyvodiť žiadne závery. Potrebujeme najprv tieto výsledky potvrdiť ďalšími štúdiami,“ vyhlásila Maslova, ktorej tím pracoval s údajmi zo Statens Serum Institut v Kodani.