Šéfkuchár Flowers restaurant & wine bar Tomáš Opletal pre vás dnes pripraví ostrokyslú polievku Tom yum goong. Ako sami určite zistíte, domáca vám bude chutiť oveľa viac ako taká, ktorú kúpite niekde v bistre.
Na prípravu 10 ks potrebujeme:
olej 150 ml
mrkva
zeler
petržlen 150 g
cibuľa 150 g
pretlak 150 g
voda 3 l
schránky z kôrovcov cca 1 kg
citrónová tráva 0,2 kg
limetové listy 20 ks
galangal 0,2 kg
cesnak lúpaný 100 g
čili papričky malé 30 g
citrónová šťava 150 ml
palmový cukor 2 ks (50g)
rybia omáčka podľa chuti
soľ podľa chuti
tom yum pasta 2 lyžice
zelené fazule 0,25 kg
hrášok sladký 0,25 kg
mrkva 0,2 kg
kukuričky 10 ks
bambusové výhonky 100 g
krevety 3 ks /porce
ryžové rezance vlasové cca 30 g suché
koriander čerstvý (pár lístkov)
Postup:
Na oleji orestujeme koreňovú zeleninu do zlatava. Pridáme cibuľu a tiež ju orestujeme do zlatava. Ďalej pridáme paradajkový pretlak, ľahko orestujeme, zalejeme studenou vodou a nasypeme opečené schránky z kôrovcov. Pridáme rozklepanú citrónovú trávu a galangal, limetové listy, citrónovú šťavu, palmový cukor, čili papričky rozmixované s cesnakom, tom yum pastu, rybiu omáčku a soľ. Všetko necháme povariť maximálne 20 minút od bodu varu. Potom odstavíme, necháme chvíľu odstáť a schránky ešte rozbijeme a precedíme cez jemné sitko. Potom do vývaru pridáme zeleninu a krevety alebo ryby a uvaríme do mäkka. Prípadne ešte dochutíme limetovou šťavou a rybou omáčkou. Nakoniec pridáme čerstvý koriander a čili papričky.