CULINARIUM: Tom yum goong  

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Culinarium logo
Culinarium logo Foto: SITA

Šéfkuchár Flowers restaurant & wine bar Tomáš Opletal pre vás dnes pripraví ostrokyslú polievku Tom yum goong. Ako sami určite zistíte, domáca vám bude chutiť oveľa viac ako taká, ktorú kúpite niekde v bistre.

Na prípravu 10 ks potrebujeme:

olej 150 ml

mrkva

zeler

petržlen 150 g

cibuľa 150 g

pretlak 150 g

voda 3 l

schránky z kôrovcov cca 1 kg

citrónová tráva 0,2 kg

limetové listy 20 ks

galangal 0,2 kg

cesnak lúpaný 100 g

čili papričky malé 30 g

citrónová šťava 150 ml

palmový cukor 2 ks (50g)

rybia omáčka podľa chuti

soľ podľa chuti

tom yum pasta 2 lyžice

zelené fazule 0,25 kg

hrášok sladký 0,25 kg

mrkva 0,2 kg

kukuričky 10 ks

bambusové výhonky 100 g

krevety 3 ks /porce

ryžové rezance vlasové cca 30 g suché

koriander čerstvý (pár lístkov)

Postup:

Na oleji orestujeme koreňovú zeleninu do zlatava. Pridáme cibuľu a tiež ju orestujeme do zlatava. Ďalej pridáme paradajkový pretlak, ľahko orestujeme, zalejeme studenou vodou a nasypeme opečené schránky z kôrovcov. Pridáme rozklepanú citrónovú trávu a galangal, limetové listy, citrónovú šťavu, palmový cukor, čili papričky rozmixované s cesnakom, tom yum pastu, rybiu omáčku a soľ. Všetko necháme povariť maximálne 20 minút od bodu varu. Potom odstavíme, necháme chvíľu odstáť a schránky ešte rozbijeme a precedíme cez jemné sitko. Potom do vývaru pridáme zeleninu a krevety alebo ryby a uvaríme do mäkka. Prípadne ešte dochutíme limetovou šťavou a rybou omáčkou. Nakoniec pridáme čerstvý koriander a čili papričky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať