Táto pastva pre oči s exotickým názvom si síce vyžaduje trochu trpezlivosti a zručnosti pri príprave, no výsledok v podobe delikatesy stojí za to. Namiesto tlamovca mozambického môžete použiť akúkoľvek rybu a príloha v zložení wasabi so zázvorovo-čili penou vás určite príjemne zahrejú.
Na prípravu potrebujeme:
Tlamovec mozambický (náhrada – morský jazyk, platýz, zubáč, pangasius)
Riasy Nori
Soľ
Biele korenie
Olej 0,5 dcl
Maslo 70 g
Zemiaky 0,5 kg
Wasabi prášok 10 g
Mlieko 0,3 l
Kokosové mlieko 0,3 l
Smotana na šľahanie 0,1 l
Zázvor 10 g
Čili omáčka sladká 10 g
Želatína 5 plátkov
Lecitín 1 g
Tobico wasabi kaviar (kaviar z lietajúcej ryby)
Na prípravu čiernych cestovín potrebujeme:
Hladká múka 0,35 kg
Vajcia 0,2 kg
Olivový olej 3 g
Sépiové farbivo 30 g
0,75 g soľ
Postup:
Zemiaky:
Najskôr uvaríme zemiaky. Pripravíme z nich zemiakovú kašu zmiešaním masla, mlieka, soli, korenia a wasabi. Wasabi pridávame podľa toho, či máme radi jemne alebo veľmi pikantné jedlo.
Omáčka: Z kokosového mlieka, čili, zázvoru a šľahačky si pripravíme omáčku. Všetko zmiešame dokopy a ochutíme soľou a korením. Rozmixujeme. Prepasírujeme cez jemné sitko, aby sme v omáčke nemali hrčky.
Želatína:
Polovicu omáčky odoberieme bokom a zmiešame ju so želatínou, ktorú sme predtým namočili do studenej vody. Chvíľu povaríme, rozmixujeme a vlejeme do formy, aby vytuhla. Dáme do chladničky. Neskôr krájame tvary, aké chceme. Zvyšok omáčky použijeme na napenenie a zdobenie.
Ryba:
Rybu zatočíme do rias, akoby sme robili sushi. Opečieme ju na olivovom oleji na panvici z každej strany. Potom ju vložíme na chvíľu do rúry na 80 °C na cca 4-5 minút (ryba v rúre „dôjde“). Musíme si dať pozor na to, aby ryba nebola vysušená.
Canellone:
Z ingrediencií urobíme cesto. Musí byť tuhšie, aby nebolo riedke a aby sa netrhalo. Pokiaľ nemáme stroj na cestoviny a nemáte možnosť urobiť si cesto doma, kúpte si cesto na lasagne a uvarte ho. Prispôsobíme ho veľkosti, akú budeme potrebovať, ktoré plníme wasabi kašou. Tú sme predtým dali do sáčku, aby sa lepšie aplikovala na cesto. Zarolujeme to do trubičky a servírujeme. (Tak isto postupujeme pri ceste kúpenom v obchode.)
Dobrú chuť!