CULINARIUM: Maki z tlamovca mozambického

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Maki z tlamovca mozambického s wasabi canellone a zázvorovo-čili penou (Espumou) Foto: SITA

Táto pastva pre oči s exotickým názvom si síce vyžaduje trochu trpezlivosti a zručnosti pri príprave, no výsledok v podobe delikatesy stojí za to. Namiesto tlamovca mozambického môžete použiť akúkoľvek rybu a príloha v zložení wasabi so zázvorovo-čili penou vás určite príjemne zahrejú.

Culinarium

Na prípravu potrebujeme:

Tlamovec mozambický (náhrada – morský jazyk, platýz, zubáč, pangasius)

Riasy Nori

Soľ

Biele korenie

Olej 0,5 dcl

Maslo 70 g

Zemiaky 0,5 kg

Wasabi prášok 10 g

Mlieko 0,3 l

Kokosové mlieko 0,3 l

Smotana na šľahanie 0,1 l

Zázvor 10 g

Čili omáčka sladká 10 g

Želatína 5 plátkov

Lecitín 1 g

Tobico wasabi kaviar (kaviar z lietajúcej ryby)

Na prípravu čiernych cestovín potrebujeme:

Hladká múka 0,35 kg

Vajcia 0,2 kg

Olivový olej 3 g

Sépiové farbivo 30 g

0,75 g soľ

Postup:

Zemiaky:

Najskôr uvaríme zemiaky. Pripravíme z nich zemiakovú kašu zmiešaním masla, mlieka, soli, korenia a wasabi. Wasabi pridávame podľa toho, či máme radi jemne alebo veľmi pikantné jedlo.

Omáčka: Z kokosového mlieka, čili, zázvoru a šľahačky si pripravíme omáčku. Všetko zmiešame dokopy a ochutíme soľou a korením. Rozmixujeme. Prepasírujeme cez jemné sitko, aby sme v omáčke nemali hrčky.

Želatína:

Polovicu omáčky odoberieme bokom a zmiešame ju so želatínou, ktorú sme predtým namočili do studenej vody. Chvíľu povaríme, rozmixujeme a vlejeme do formy, aby vytuhla. Dáme do chladničky. Neskôr krájame tvary, aké chceme. Zvyšok omáčky použijeme na napenenie a zdobenie.

Ryba:

Rybu zatočíme do rias, akoby sme robili sushi. Opečieme ju na olivovom oleji na panvici z každej strany. Potom ju vložíme na chvíľu do rúry na 80 °C na cca 4-5 minút (ryba v rúre „dôjde“). Musíme si dať pozor na to, aby ryba nebola vysušená.

Canellone:

Z ingrediencií urobíme cesto. Musí byť tuhšie, aby nebolo riedke a aby sa netrhalo. Pokiaľ nemáme stroj na cestoviny a nemáte možnosť urobiť si cesto doma, kúpte si cesto na lasagne a uvarte ho. Prispôsobíme ho veľkosti, akú budeme potrebovať, ktoré plníme wasabi kašou. Tú sme predtým dali do sáčku, aby sa lepšie aplikovala na cesto. Zarolujeme to do trubičky a servírujeme. (Tak isto postupujeme pri ceste kúpenom v obchode.)

Dobrú chuť!

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať