BRATISLAVA 28. marca (WBN/PR) – Tradičné veľkonočné špeciality budú zaslúženou odmenou za dlhú zimu. Údené mäso, majonéza či baránok sú však pre organizmus veľkou záťažou. Je dôležité vedieť, čo si môžete počas sviatkov dovoliť.
Aj pokiaľ máte váhu v poriadku, ešte to neznamená, že ste zdraví a nehrozia vám žiadne ťažkosti. Dôležité sú aj iné zdravotné parametre, napríklad krvný tlak alebo cholesterol.
Zmerať si body mass index alebo váhu je pomerne jednoduché. Nakoniec, úsudok sa dá urobiť aj z pohľadu do zrkadla. S cholesterolom a krvným tlakom je to horšie. „Zvýšené hodnoty nemajú špecifické príznaky, nemusíte ich dokonca vôbec pociťovať. Dokonca aj mladý človek so správnou hmotnosťou, zdravou stravou a dostatočným pohybom môže mať zvýšenú hladinu cholesterolu,“ upozorňuje praktická lekárka MUDr. Iveta Vaverková, prezidentka Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva.
Vysoký krvný tlak a cholesterol patria k rizikovým faktorom srdcovo-cievnych chorôb, pričom až 8 z 10 Slovákov trpí aspoň jedným z nich. Aj preto sa od 1. apríla bude v rámci preventívnych prehliadok cholesterol merať častejšie. Praktická lekárka považuje takúto prevenciu za veľmi užitočný krok. „Stúpa nám totiž počet mladších ľudí, ktorí majú problémy s vysokým cholesterolom a hraničnými hodnotami krvného tlaku.“ uvádza MUDr. Vaverková.
Nárazové hodovanie v kombinácii s ničnerobením počas sviatkov sa môže odraziť negatívne na telesných hodnotách a spôsobiť problémy s trávením. Mierne úpravy jedálneho lístka sa preto hodia v každom prípade: Namiesto krémových zákuskov si možno dopriať sušené ovocie, údené mäso nahradiť duseným či grilovaným, jesť veľa zeleniny, v studenej kuchyni uprednostniť rastlinné tuky s nižším obsahom nasýtených mastných kyselín, ktoré pomáhajú v prevencii srdcovo-cievnych chorôb. Vo všeobecnosti odborníci odporúčajú kombinovať pestrú vyváženú stravu a pravidelný pohyb. „Najlepšou cestou však je upraviť si životný štýl trvalo, nielen počas sviatkov, a tak udržiavať svoje parametre na uzde,“ upozorňuje MUDr. Vaverková.