Už v stredu, respektíve v najbližších dňoch, by sa podnikatelia v cestovnom ruchu mali dozvedieť, ako bude vyzerať pomoc zo strany vlády pre túto oblasť v súvislosti so zdražovaním cien energií.
Uviedol to v utorok minister dopravy Andrej Doležal počas tlačovej konferencie vo Vysokých Tatrách, kde sa stretol s predstaviteľmi segmentu HoReCa združených v Asociácii hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS).
Enormný nárast cien energií
Už viac ako štvrtina slovenských podnikov v gastre a hotelierstve je nútená nakupovať energie za premrštené spotové ceny. Ako priblížil prezident AHRS Marek Harbuľák, náklady na energie mnohým podnikom stúpli o 500 či 600 percent.
Predstavitelia segmentu tak žiadajú konkrétne opatrenia na pomoc oblasti cestovného ruchu. Masívny nárast inflácie tlačí podľa Harbuľáka prudko nahor aj ceny služieb v oblasti gastra a cestovného ruchu.
„Ubytovacie zariadenia a gastro prevádzky pritom tieto náklady nie sú schopní zohľadniť v konečných cenách svojich služieb, keďže by prišli aj o posledných zákazníkov. Nachádzame sa tak v bludnom kruhu, z ktorého sa, bez adresných foriem pomoci zo strany štátu, žiaľ, nedostaneme,“ uviedol Harbuľák.
Podnikatelia žiadajú pomoc od štátu
Pripomenul, že mnohé zariadenia ak chcú svietiť a kúriť, žijú na dlhy a straty, ktoré sa generujú, sú podľa jeho slov čoraz väčšie.
„Napriek sľubnému oživeniu cestovného ruchu v tomto roku pracujeme v podmienkach, ktoré znemožňujú akékoľvek predvídanie ďalšieho vývoja,“ zhodnotil riaditeľ organizácie Slovakia Travel Václav Mika. Podľa jeho slov je práve z tohto dôvodu kľúčová diskusia o efektívnych nástrojoch pomoci.
S cieľom minimalizovať negatívne dopady inflačnej a energetickej krízy na segment HoReCa adresovali zamestnávatelia, združení v AHRS, už pred takmer mesiacom vláde vlastný súbor opatrení.
Tie počítajú s dočasným znížením sadby DPH zo všetkých služieb cestovného ruchu, urýchleným zavedením kompenzačných schém či so zmenami v daňovo-odvodovej oblasti a oslobodením mzdových príplatkov za prácu počas víkendov a štátnych sviatkov od daní a odvodov. Podľa Harbuľáka sú v najväčšom ohrození v súčasnosti malé a stredné podniky.
Tlačová konferencia sa konala v rámci trojdňového stretnutia slovenských zamestnávateľov v oblasti gastra a hotelierstva, ktoré sa začalo v pondelok. Program jeho 26. ročníka je zameraný najmä na aktuálnu situáciu a efektívne riešenia inflačnej a energetickej krízy pre domáce HoReCa podniky.