Túto jedovatú rastlinu si dávame do koláčov, ničí však aj vošky. Práve štartuje jej sezóna

rebarbora
rebarbora Foto: depositphotos.com

Možno vás prekvapí, že rastlina, ktorá je obľúbenou ingredienciou chutných sladkých koláčov, je zároveň v určitých častiach aj jedovatá. Hovoríme o rebarbore (Rheum rhabarbarum), ktorá patrí medzi zaujímavé protiklady prírody – chutná, kyslastá, a zároveň v nesprávnej forme nebezpečná. Navyše je aj výborným prírodným prostriedkom na boj proti škodlivým mšiciam, ktoré trápia mnohých záhradkárov.

Zaujímavá história, ktorú ste možno netušili

Rebarbora má korene ďaleko v Ázii, presnejšie na území dnešnej Číny a Mongolska. Jej cesta do Európy viedla cez starobylé obchodné trasy strednej Ázie, pričom Európania ju najskôr používali len ako liečivú rastlinu. Veľký gastronomický rozmach zažila až v priebehu 18. a 19. storočia, keď sa začala systematicky pestovať najmä kvôli špecifickej kyslastej chuti, ktorá dokonale dopĺňala sladké pokrmy.

Ako rebarbora vyzerá a čo z nej možno jesť?

Na prvý pohľad vás upútajú najmä jej robustné, šťavnaté stonky – nazývané aj „rapíky“. Tieto môžu byť sfarbené od sýto ružovej, cez červenú až po jemne zelenú farbu. A práve rapíky sú jedinou bezpečne jedlou časťou rebarbory. Obsahujú totiž nízku koncentráciu kyseliny šťaveľovej, vďaka čomu sú vhodné na kuchynskú úpravu.

Naopak, veľké tmavozelené listy obsahujú extrémne vysokú koncentráciu tejto látky a sú toxické – dokonca potenciálne smrteľné pri väčšom množstve.

Obľúbená surovina slovenských domácností

Na Slovensku sa rebarbora používa už celé generácie predovšetkým na prípravu rôznych koláčov, buchiet či zákuskov. Najtypickejším receptom je kysnutý rebarborový koláč, kde sa stonky nakrájané na drobné kúsky obaľujú v cukre a dávajú do cesta, čím vytvárajú jedinečnú sladko-kyslú chuť.

Veľmi populárne sú tiež kombinácie s jahodami alebo tvarohom, ktoré dokonale dopĺňajú jej výraznú kyslosť. Čoraz častejšie sa objavujú aj modernejšie varianty použitia rebarbory – v rôznych džemoch s pridaním chilli, v omáčkach k mäsu, ba dokonca v kombinácii s pikantnými jedlami.

Niektoré domácnosti si pripravujú rebarborový sirup, ktorý je vynikajúci na osvieženie v letných dňoch, alebo kompóty, ktoré sa dajú využiť počas celej zimy.

Kedy a ako rebarboru správne zberať?

Hoci je rebarbora chutná, pri jej konzumácii treba byť opatrný. Obsah kyseliny šťaveľovej v rapíkoch s vekom rastliny výrazne stúpa. Preto je ideálnym obdobím na jej zber obdobie od apríla do začiatku júna. Po tomto termíne by ste ju už radšej nemali konzumovať – môže spôsobiť tráviace ťažkosti, bolesti brucha, alebo dokonca vážnejšie zdravotné komplikácie, ak zjete väčšie množstvo.

História pozná aj nešťastné prípady otráv, napríklad počas prvej svetovej vojny, kedy sa rebarborové listy odporúčali ako núdzová potravina, čo malo za následok množstvo vážnych zdravotných problémov.

Ekologický a účinný boj proti škodcom – rebarborový postrek na vošky

Okrem kuchynského využitia má rebarbora aj prekvapujúce využitie v záhradkárstve. Výluh z rebarborových listov sa totiž osvedčil ako prírodný repelent proti mšiciam a ďalším škodcom. Dôvodom je opäť kyselina šťaveľová spolu s výraznou vôňou rastliny, ktorá hmyzu extrémne prekáža.

Ako si vyrobiť vlastný rebarborový postrek?

  • Približne pol kilogramu listov rebarbory (listy nekonzumujte!) nasekajte na menšie kúsky.
  • Zalejte litrom vriacej vody a nechajte lúhovať aspoň 8 až 12 hodín, najlepšie cez noc.
  • Výluh dôkladne sceďte cez sitko a prelejte do rozprašovača.
  • Aplikujte priamo na rastliny napadnuté voškami, najlepšie ráno alebo podvečer.

Prípravok spotrebujte do troch dní a skladujte ho v chlade. Takýmto spôsobom dokážete veľmi efektívne bojovať proti škodcom úplne bez použitia chémie.

Rebarbora – rastlina mnohých tvárí

Rebarbora je teda jednou z rastlín, ktoré sa vyznačujú naozaj širokým spektrom využitia – od chutných koláčov, sirupov a marmelád až po ekologický spôsob ochrany rastlín v záhrade. Vždy však platí jedno zásadné pravidlo – dôsledne rozlišovať, ktoré časti rastliny sa konzumovať smú a ktoré nie.

Dáte rebarbore tento rok šancu? Budete ju používať len na kulinárske pochúťky, alebo vyskúšate aj jej prírodné účinky proti škodcom?

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať