Tradičné škoricové perníčky, ktoré miznú rýchlejšie, než stihnú vychladnúť

škoricové perníčky
škoricové perníčky Foto: www.shutterstock.com

Vôňa medu a korenia patrí k zimným sviatkom už veľmi dlho. Hoci sa o histórii perníkov traduje množstvo romantických legiend, skutočné fakty sú o niečo striedmejšie, no o to zaujímavejšie. Tradícia pečenia perníkov sa totiž v Európe vyvíjala postupne, a to najmä v oblastiach, kde bola dostupná kombinácia medu, múky a korenín.

Kde sa vzal perník

Historicky najlepšie zdokumentované korene moderného perníka siahajú do západnej a strednej Európy, najmä do oblastí dnešného Nemecka. Práve tam vznikli prvé významné pernikárske centrá, kde sa vyrábalo korenisté medové pečivo známe ako Lebkuchen. Záznamy o tomto pečive sa objavujú už v 14. storočí.

Podobné medové koláče poznali aj iné európske krajiny, ale neexistuje jednotná línia vývoja — receptúry sa odlišovali podľa regiónu, dostupnosti surovín a miestnych tradícií.

Perník v našom regióne

Na území strednej Európy sa medovo-korenisté pečivo objavuje približne od konca stredoveku. V tom období bolo korenie stále pomerne drahé, preto boli perníky skôr sviatočnou záležitosťou. Nejedlo sa ich veľa, ale keď už sa piekli, išlo o vzácnu a veľmi cenenú dobroty.

S postupným zlacnením medu, korenia aj múky sa perníky stali dostupnejšími a stali sa pevnou súčasťou vianočných tradícií.

Ako sa recepty menili

Staré perníky sa pripravovali jednoduchšie než tie dnešné. Najčastejšie sa používali:

  • múka (najčastejšie pšeničná)
  • med ako hlavné sladidlo
  • škorica, klinčeky či zázvor podľa toho, čo bolo dostupné
  • vajcia alebo tuk sa pridávali len niekedy

Kypriace látky, ako ich poznáme dnes, v tradičných receptoch chýbali. Cesto bývalo hutnejšie a po upečení sa niekedy nechávalo „dozrieť“, aby zmäklo a rozvinulo chuť.

Regionálne špeciality

Niektoré mestá sa stali pernikárskymi centrami. Najznámejším z európskych miest je Norimberg, kde sa produkcia perníkov rozvinula do podoby umeleckého remesla. V Česku sa neskôr preslávili napríklad pardubické perníky, ktoré si dodnes držia povesť poctivého regionálneho produktu.

Jednoduchý tradičný recept na perníky

Ak by sme chceli pripraviť perníky, ktoré rešpektujú historické základy a zároveň sú vhodné pre dnešnú kuchyňu, môže vyzerať takto:

Suroviny:

  • 500 g hladkej alebo polohrubej múky
  • 250 g medu
  • 150 g cukru (alebo môžete použiť len med)
  • 2 vajcia
  • škorica, klinček a zázvor podľa chuti

Postup:

  1. Med jemne zohrejte, aby bol tekutý, a zmiešajte ho s cukrom a vajcami.
  2. Pridajte korenie a postupne prisypávajte múku.
  3. Vypracujte pevné, mierne lepivé cesto.
  4. Nechajte ho odpočívať aspoň niekoľko hodín – ideálne cez noc.
  5. Rozvaľkajte, vykrajujte a pečte pri 170–180 °C približne 8–10 minút.
  6. Po vychladnutí ich môžete hneď jesť, ale po niekoľkých dňoch ešte zmäknú a chuť sa prehĺbi.

Aj keď história perníkov neponúka úplne jasnú a jednoduchú chronológiu, vieme s istotou povedať, že ide o pečivo s dlhým európskym príbehom, ktoré sa v rôznych podobách pečie už stovky rokov. To, čo ich robí výnimočnými, sa však nezmenilo — med, korenie, trpezlivosť a vôňa, ktorá dokáže okamžite privolať atmosféru blížiacich sa sviatkov.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať