Slováci netušia, čo pili ich predkovia namiesto kávy či čaju. Historik odhaľuje prekvapivé súvislosti

káva a čaj
káva a čaj Foto: www.shutterstock.com

Dnes si len ťažko predstavíme ráno bez šálky kávy alebo čaju. Kofeín sa stal takou samozrejmou súčasťou našich dní, že si ani neuvedomujeme, akou obrovskou zmenou bol jeho príchod do Európy. Pritom ešte pred 16. storočím na tomto kontinente neexistoval žiadny prirodzený zdroj kofeínu. Káva, čaj aj kakao prišli až zo vzdialených krajín, a s nimi aj nový spôsob trávenia voľného času, spoločenské zvyky a vnímanie stimulujúcich nápojov.

Ako vyzerala Európa pred érou kofeínu?

Skôr než sa k nám dostala káva, čaj či čokoláda, pili Európania najmä to, čo bolo dostupné lokálne:

  • na severe dominovalo pivo
  • na juhu víno
  • v niektorých regiónoch aj cider

Alkohol bol súčasťou bežného dňa, no zďaleka nie každý si ho mohol dovoliť. Veľká časť populácie žila na hranici prežitia a pila najmä vodu. Tá však často nebola bezpečná. Mestá trpeli nedostatkom kvalitných vodných zdrojov, studne boli kontaminované splaškami a obyvatelia sa snažili vodu „dezinfikovať“ napríklad pridaním soli. Výsledkom bol síce o niečo bezpečnejší, no chuťovo veľmi zvláštny nápoj.

Aj preto mali v strave významné miesto polievky. Voda v nich bola prevarená, teda bezpečnejšia, a husté polievky s kúskami pečiva predstavovali jednoduchý spôsob, ako zasýtiť aj ľudí s veľmi slabým chrupom – čo bol v stredoveku prakticky štandard.

Čo pili deti?

Dnes pôsobí šokujúco fakt, že deti bežne pili pivo. Slabé, zriedené druhy piva sa považovali za vhodné najmä preto, že dodávali „vnútorné teplo“, ktoré bolo v dobových predstavách základom zdravia. Predstava, že alkohol môže deťom škodiť, sa objavila až o stovky rokov neskôr.

Kde majú pôvod moderné nápoje?

Káva

Pochádza z východnej Afriky, najmä z Etiópie, odkiaľ sa rozšírila do arabského sveta a následne do Európy. Prvé európske záznamy o nej pochádzajú zo 16. storočia a opisujú tmavý, horký, energizujúci nápoj, ktorý si rýchlo získal pozornosť cestovateľov aj obchodníkov.

Čaj

Jeho pôvod sa spája najmä s Čínou a Japonskom. Prvé informácie o čaji sa do Európy dostali prostredníctvom cestopisov, ktoré opisovali rastlinu s údajne liečivými účinkami. Zaujímavé je, že už v týchto skorých správach sa spomínali rozdiely medzi čínskou a japonskou prípravou – v Číne sa lístky lúhovali, v Japonsku sa čaj zomlel na jemný prášok.

Čokoláda

Kakao pochádza z amerického kontinentu. Pôvodní obyvatelia strednej Ameriky nielen pili nápoj z kakaových bôbov, ale používali ich aj ako platidlo. Európania sa s kakaom stretli v 16. storočí, no až oveľa neskôr pochopili, že z neho možno vyrobiť hustý, výživný nápoj. Sladká tabuľková čokoláda sa objavila až v 19. storočí.

Ako sa z exotickej kuriozity stal každodenný nápoj?

Káva, čaj a čokoláda sa do Európy dostávali spočiatku veľmi pomaly. Ich prvými konzumentmi boli vzdelanci, obchodníci, lekárnici a postupne aj aristokracia. Tieto nápoje boli drahé, a preto dostupné len pre úzku vrstvu spoločnosti.

Kaviarne existovali už v 17. storočí, no v každej krajine spočiatku fungovala iba jedna. Predstavovali skôr miesto spoločenského stretávania než signál masového rozšírenia kávy.

K širšej verejnosti sa káva a čaj dostali až o sto rokov neskôr – najmä vďaka poklesu cien a zmene spoločenských zvykov. Čokoláda sa postupne prestala používať ako nápoj a čoraz viac sa presadzovala ako sladkosť.

Ako sa sladilo?

Dnes je sladká káva samozrejmosť, no kedysi bol cukor luxusom.
Bežní ľudia sladili:

  • medom
  • drveným sušeným ovocím
  • neskôr aj lacnejšími druhmi sladidiel

Zlom prišiel až v 19. storočí s masovou výrobou cukru z cukrovej repy. Ceny klesli natoľko, že si sladký čaj či kávu mohli dopriať aj menej majetné rodiny. To malo zásadný vplyv na ich rozšírenie.

Ako sa tieto nápoje zapisovali do spoločenského života?

V 18. storočí sa napríklad káva stala módnym nápojom mestských žien, ktoré sa stretávali pri elegantných kávových stolíkoch a viedli spoločenské rozhovory. Káva tak postupne nadobúdala aj symbolický rozmer – predstavovala moderný, mestský životný štýl.

Príprava čaju kedysi a dnes

Zaujímavosťou je, že nie všetok čaj, ktorý dnes považujeme za exkluzívny, bol v minulosti špecialitou. Napríklad údený čaj typu Lapsang Souchong vznikol pôvodne tak, že sa nekvalitné lístky sušili nad ohňom, čo im dodalo výraznú vôňu a chuť. V niektorých oblastiach bol takýto čaj bežnou súčasťou každodennej prípravy.

História nápojov, ktoré dnes považujeme za úplne bežné, ukazuje, ako rýchlo sa menia naše zvyky. Voda bola kedysi nebezpečná, pivo pili aj deti a káva bola taká exotická, že sa predávala len v lekárňach. Dnes je situácia obrátená: káva a čaj patria medzi najrozšírenejšie nápoje sveta a stali sa rituálom, prestávkou aj spoločenským gestom.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať