Ríbezle. Zabudnutý záhradný poklad sa opäť vracia. Okrem džemov a sladkých koláčov zažívajú boom aj v slanej kuchyni

ríbezle
ríbezle Foto: www.shutterstock.com

Ríbezle patria medzi obľúbené záhradné ovocie, ktoré v našich končinách rastie bežne už celé stáročia. Typické sú najmä svojou výraznou kyslastou chuťou, sviežosťou a vysokým obsahom zdraviu prospešných látok. V posledných rokoch sa opäť vracajú do popredia záujmu, nielen ako prísada do sladkých dezertov či marmelád, ale čoraz častejšie aj v rámci modernej gastronómie v slaných jedlách.

Druhy ríbezlí a ich chuťové rozdiely

Existuje niekoľko druhov ríbezlí, pričom najčastejšie sa pestujú tri základné farby: červené, čierne a biele. Každá odroda má špecifickú chuť a nutričné zloženie:

  • Červené ríbezle sú charakteristické svojou kyslastou chuťou a výraznou šťavnatosťou. Používajú sa hlavne do džemov, želé, sirupov a koláčov.
  • Čierne ríbezle majú intenzívnu aromatickú vôňu a výraznejšiu chuť, ktorá je menej kyslá, ale zato bohatšia na vitamín C a antioxidanty.
  • Biele ríbezle sú najjemnejšie, menej kyslé a sladšie. Najčastejšie sa konzumujú v čerstvom stave, alebo ako doplnok do ovocných šalátov a smoothie nápojov.

Nutričné benefity ríbezlí

Ríbezle sú známe predovšetkým pre vysoký obsah vitamínu C, ktorý pomáha posilňovať imunitu a chrániť telo pred infekciami. Obsahujú aj ďalšie významné živiny, ako sú betakarotén, vápnik, železo, horčík a draslík. Rovnako sú bohaté na vlákninu, ktorá pozitívne pôsobí na trávenie a podporuje zdravú črevnú mikroflóru.

Vďaka antioxidantom majú ríbezle aj silné protizápalové účinky a pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Nízka kalorická hodnota (len okolo 33 kalórií na 100 gramov) ich predurčuje aj na konzumáciu počas redukčných diét.

Praktické využitie ríbezlí v kuchyni

Ríbezle majú veľmi široké gastronomické využitie. Klasicky sa z nich vyrábajú džemy, marmelády, sirupy, ovocné želé alebo šťavy. Vďaka vysokému obsahu pektínu prirodzene zahusťujú ovocné zmesi bez nutnosti pridávať umelé zahusťovadlá.

V sladkej kuchyni sú veľmi obľúbené v koláčoch, bublaninách alebo ako dekorácia na torty, zákusky a rôzne dezerty. Môžu sa tiež spracovať do ovocného pyré či omáčky, ktorými sa polievajú napríklad cheesecake alebo panna cotta.

V poslednom období sa ríbezle dostávajú aj do slanej kuchyne. Výborne ladia s výraznými syrmi, paštétami a červeným mäsom. Sladkokyslá omáčka z ríbezlí sa dá využiť ako chutný a netradičný doplnok k jedlám, ako sú kačacie prsia, pečené mäso alebo domáce teriny.

Pestovanie ríbezlí

Pestovanie ríbezlí je pomerne jednoduché a nenáročné, a preto sa tešia obľube aj u menej skúsených záhradkárov. Ríbezľový ker dorastá v závislosti od odrody do výšky okolo 1 až 2 metrov a pri dobrom pestovaní je mimoriadne úrodný. Plody dozrievajú od konca júna až do augusta.

Ríbezle preferujú slnečné až polotienisté stanovištia a dobre priepustnú pôdu s dostatkom živín. Nie sú náročné na zavlažovanie, ale pravidelné zavlažovanie počas suchých období výrazne podporuje úrodu a kvalitu bobúľ.

Zaujímavosti o ríbezliach

  • Na svete existuje približne 50 rôznych odrôd ríbezlí, ktoré sa líšia farbou, veľkosťou a chuťou bobúľ.
  • Ríbezle sa v Európe pestujú už od stredoveku, na Slovensku približne od 16. storočia.
  • Z čiernych ríbezlí sa tradične vyrába francúzsky likér Crème de Cassis, ktorý sa často mieša s bielym vínom a vytvára populárny nápoj Kir.
  • Ovocné ríbezľové víno je obľúbené pre svoju jednoduchú výrobu a príjemnú chuť. Zachováva si veľkú časť vitamínov a antioxidantov, pretože bobule sa počas výroby nijako tepelne neupravujú.

Skladovanie ríbezlí

Ríbezle sú citlivé na otlaky a rýchlo strácajú čerstvosť. Preto ich odporúčame skladovať v chladničke rozložené v jednej vrstve na podnose. Na dlhodobé skladovanie sa hodia na zamrazenie. Pred mrazením je ideálne bobule krátko predmraziť rozložené na tácke a až následne ich presypať do vrecúška či dózy.

Všeobecne platí, že ríbezle sú cenným doplnkom každej záhrady aj kuchyne. Prinášajú nielen výbornú chuť a možnosti kulinárskych experimentov, ale aj množstvo zdravotných benefitov.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať