Pozor na biely hríb! Táto krásna huba vás môže pripraviť o zdravie aj peniaze. Ako ho spoznať a prečo ho nikdy nezbierať?

hríb zrnitohlúbikový
hríb zrnitohlúbikový Foto: www.shutterstock.com

Leto vrcholí, lesy lákajú vôňou vlhkého machu a hubárska sezóna je v plnom prúde. Hubári už s radosťou vyrážajú na svoje obľúbené miesta, vybavení košíkmi a ostrými nožíkmi, pripravení uloviť tú najlepšiu korisť. Medzi najvyhľadávanejšie a najchutnejšie huby, ktoré rastú práve v tomto období, patrí aj hríb zrnitohlúbikový, známy skôr ako modrák alebo kováč.

Tento hríb je veľmi obľúbený vďaka svojej výnimočnej chuti, jemnej vôni a typickému sfarbeniu, keď sa jeho dužina po rozrezaní okamžite sfarbí do sýtej modrej farby. Perfektne sa hodí do polievok, omáčok a je považovaný za jednu z kulinárskych lahôdok našich lesov.

Lenže pozor – v rovnakých lokalitách, kde rastie obľúbený modrák, číha na menej skúsených hubárov aj jeho zákerný „dvojník“, známy ako hríb satan. Táto huba patrí nielen k najjedovatejším, ale zároveň aj medzi chránené druhy. Za jej zber vám tak hrozí nielen nepríjemná otrava, ale dokonca aj vysoká pokuta.

Ako rozoznať modráka od satana?

Na prvý pohľad sa môže zdať, že modrák a hríb satan sú na nerozoznanie. Oba majú výrazne zafarbený třeň (nohu), červenkasté odtiene v spodnej časti a póry, ktoré po dotyku či narezaní modrejú. Rastú navyše v rovnakých obdobiach, od leta až do jesene, preto sa hubári často pomýlia. No práve v detailoch sa skrývajú tie zásadné rozdiely, ktoré rozhodnú, či si domov odnesiete chutnú večeru alebo nepríjemnú otravu.

Hríb zrnitohlúbikový (modrák) má klobúk hnedý až tmavohnedý, ktorý môže byť v mladosti výrazne polguľovitý, postupne sa splošťuje. Povrch nohy je pokrytý drobnými, červenkastými zrniečkami, pripomínajúcimi šupinky. Jeho póry majú sýtu, krvavočervenú farbu a po poškodení veľmi rýchlo intenzívne zmodrejú. Dužina modráka je mimoriadne sýto modrá, naozaj výrazná, čo je jednoznačný identifikačný znak. Huba príjemne a výrazne vonia, po dôkladnej tepelnej úprave je vynikajúca. Nikdy ju však nejedzte surovú, pretože by mohla spôsobiť nepríjemné tráviace ťažkosti.

Naopak, hríb satan sa dá od modráka spoľahlivo odlíšiť podľa klobúka – jeho farba je nápadne bledá, až belavá či svetlo sivastá. Třeň satana je jasne pokrytý výraznou červenou sieťkou, ktorá je najlepším rozpoznávacím znakom. Póry po stlačení tiež modrejú, no menej intenzívne. Dužina je belavá až bledožltá, len slabo a pomaly sa sfarbí do modra. Ďalším typickým znakom je nepríjemný zápach, ktorý u starších exemplárov pripomína spotené nohy. Hríb satan sa objavuje najmä v listnatých lesoch, prevažne pod dubmi, bukmi či hrabmi.

Čo vám hrozí, ak satana zjete?

Ak si omylom nazbierate alebo skonzumujete hríb satan, čakajú vás nepríjemné zdravotné problémy. Už krátko po jeho zjedení sa môžu objaviť prudké zažívacie ťažkosti – vracanie, silné bolesti brucha, nevoľnosť a hnačka, ktoré vám môžu skomplikovať život na celé dni. Ak by ste sa aj rozhodli túto jedovatú hubu dôkladne tepelne spracovať, podľa odborníkov z mykologickej poradne by ste ju museli variť minimálne 40 minút, aby sa toxické látky eliminovali. Napriek tomu odborníci dôrazne odporúčajú hríb satan vôbec nezbierať.

Pokuta až 2000 eur!

Okrem otravy vám pri zbere tejto huby hrozí aj vysoká pokuta. Hríb satan patrí medzi ohrozené a zákonom chránené druhy húb na Slovensku a je uvedený na tzv. Červenom zozname húb. Ak by vás pri jeho zbere alebo poškodení prichytili, hrozí vám pokuta až do výšky 2000 eur. Ochrana tohto druhu je dôležitá pre zachovanie biodiverzity našich lesov, preto myslite nielen na svoje zdravie, ale aj na prírodu.

Čo robiť, keď si nie ste istí?

Ak nie ste skúsený hubár alebo máte len malé pochybnosti, radšej hubu nechajte tam, kde ste ju našli. Les predsa nie je supermarket – nie je nutné brať všetko, čo objavíte. Ak predsa len chcete vedieť, aký hríb ste našli, môžete sa obrátiť na profesionálnu mykologickú poradňu alebo si stiahnuť niektorú z overených aplikácií na rozpoznávanie húb. Na Facebooku sú dostupné aj početné hubárske skupiny, kde vám skúsení hubári radi a ochotne pomôžu s identifikáciou.

Základné pravidlo bezpečného hubárčenia preto znie – „Keď nepoznáš, neber!“ Niekoľko minút opatrnosti vám môže ušetriť nepríjemné zdravotné komplikácie alebo finančné sankcie. Užite si hubársku sezónu, ale vždy bezpečne a zodpovedne.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať