Plieseň na uhorkách a rajčinách už nebude mať šancu! Vyskúšajte postrek z mlieka, ktorý skutočne zaberá

pleseň na uhorkách
pleseň na uhorkách Foto: www.shutterstock.com

Každý záhradkár veľmi dobre pozná scenár, ktorý sa rok čo rok opakuje. S nadšením vysadíte sadenice uhoriek a rajčín, s láskou ich polievate, chránite pred rannými mrazíkmi a škodcami, ale keď už sa konečne tešíte na bohatú úrodu, prichádza pohroma v podobe plesní. Je to nepríjemný problém, ktorý trápi mnohých pestovateľov a neraz odoláva aj komerčným prípravkom z obchodov, ktoré by mali pleseň spoľahlivo zastaviť.

Zabudnite na chémiu, využite silu prírody!

Ak sa aj vy každoročne trápite s plesňami, možno je načase staviť na jednoduchý a účinný domáci trik, ktorý poznali už naše staré mamy. Nemusíte zaň minúť veľa peňazí a dokonca nemusíte ani nikam chodiť. Stačí zájsť do kuchyne a vziať do ruky obyčajné mlieko. Áno, práve mlieko, ktoré má oveľa širšie využitie, ako len pri varení či pečení.

Príprava postreku je pritom úplne jednoduchá. Stačí zmiešať mlieko s čistou vodou v pomere približne 3 diely mlieka ku 7 dielom vody. Takto pripravený mliečny roztok nalejte do rozprašovača a dôkladne nastriekajte na vrchnú stranu listov uhoriek a rajčín. Na ich povrchu sa po aplikácii vytvorí jemná, sotva viditeľná ochranná vrstvička. Táto mliečna vrstva nielenže ochráni rastliny pred vznikom plesne, ale zároveň aktivuje prospešné baktérie, ktoré dokážu zastaviť už vzniknuté plesňové infekcie.

Ako často treba postrek opakovať?

Aby bola ochrana naozaj účinná, opakujte tento prírodný postrek každých 10 až 14 dní, ideálne vždy ráno alebo podvečer, keď nesvieti silné slnko. Pokiaľ už pleseň napadla vaše rastliny, nezúfajte a roztok pripravte koncentrovanejší – pridajte viac mlieka, pokojne aj v pomere 1:1 s vodou. Aj takto ešte môžete zachrániť cennú úrodu, ktorú ste vypestovali.

Pozor na vlhkosť – je hlavným spojencom plesní

Je dôležité uvedomiť si, že pleseň obľubuje teplo a vlhko. Práve takéto prostredie často vzniká vo fóliovníkoch alebo skleníkoch, preto je potrebné dbať na pravidelné a dostatočné vetranie. Čerstvý vzduch pomáha výrazne znížiť riziko vzniku plesní.

Ak pestujete uhorky vonku na záhone, vyskúšajte ich vyväzovať na opory, sieťky alebo konštrukcie, aby sa mohli voľne popínať do výšky. Uhorky ponechané bez opory sa často „stláčajú“ a vytvárajú vlastné mikroprostredie plné vlhkosti, ktoré je ideálnou živnou pôdou pre plesne.

Křen ako alternatíva, ktorá stojí za skúšku

Ak sa vám z akéhokoľvek dôvodu mliečny postrek neosvedčil alebo hľadáte ďalšiu prírodnú alternatívu, ktorá by vám mohla v boji proti plesniam pomôcť, skúste využiť silu obyčajného chrenu. Táto aromatická a pikantná koreňová zelenina sa už po stáročia používa v ľudovom liečiteľstve ako prírodné antibiotikum a je známa svojimi silnými antibakteriálnymi a antimykotickými účinkami.

Chrenový postrek pripravíte veľmi ľahko: Do jedného litra vody nastrúhajte približne 10 gramov čerstvého, silného chrenu a nechajte lúhovať minimálne 24 hodín. Hotový výluh potom precedíte a aplikujete rozprašovačom na rastliny, ktoré chcete ochrániť. Křen si dokáže poradiť s mnohými druhmi plesní a často účinkuje tam, kde zlyhávajú aj komerčné prípravky.

Prečo teda nevyužiť prírodnú silu, ktorá je efektívna, ekologická a navyše ekonomicky nenáročná? S týmito jednoduchými, ale prekvapivo účinnými metódami sa už nemusíte obávať o zdravie vašich rajčín a uhoriek – plesne totiž budú bez šance.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať