Pijete balenú vodu? Vedci odhalili, čo všetko sa v nej skrýva a ako ju správne skladovať

pitie balenej vody
pitie balenej vody Foto: www.shutterstock.com

Balená voda je často prezentovaná ako najistejšia cesta, ako sa vyhnúť rôznym črevným problémom či neželaným baktériám. Väčšina z nás si myslí, že keď si kupujeme vodu z obchodu, kupujeme si aj akúsi istotu sterility a čistoty. Je to však naozaj tak? Nedávne zistenia vedcov totiž naznačujú, že ani balená voda nie je vždy taká „nevinná“, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Nepríjemná pravda o balených vodách

Aj keď bežne predpokladáme, že čistá voda je prirodzene bez baktérií a nepotrebuje žiadne špeciálne skladovacie podmienky, výsledky štúdie publikovanej v roku 2024 v odbornom magazíne Food Microbiology ukázali niečo iné. Ukázalo sa totiž, že balená voda v sebe už pri samotnom napĺňaní do fliaš obsahuje isté množstvo mikroorganizmov. Odborníci síce neboli týmto zistením prekvapení, pretože absolútne sterilné prostredie v bežných podmienkach jednoducho nemožno dosiahnuť – baktérie sú všade okolo nás –, no pre bežných ľudí to môže byť celkom šokujúca správa.

Podľa zistení výskumníkov zo Saudskoarabskej univerzity dokonca platí, že v prírodných minerálnych vodách je mikroorganizmov viac než v upravenej balenej vode. K prekvapivým záverom patrí aj fakt, že množstvo baktérií, ktoré sa vo fľaši počas skladovania rozmnožia, ovplyvňuje aj samotný materiál obalu. Sklenené fľaše sa ukázali byť nielen bezpečnejšie z hľadiska uvoľňovania rôznych látok (absencia mikroplastov či chemických zlúčenín), ale zároveň sa v nich aj pomalšie množia baktérie než v ich plastových náprotivkoch.

Presný mechanizmus, ako materiál fľaše ovplyvňuje mikrobiálne zloženie vody, štúdia zatiaľ do detailov nepreskúmala. Jasné však je, že vyššie teploty okolitého prostredia výrazne zrýchľujú rast baktérií, pričom tento efekt bol oveľa výraznejší práve u vody skladovanej v plastových fľašiach.

Problém horúcich dní: z vašej fľaše sa môže stať mini zoo

Z výsledkov štúdie jednoznačne vyplynulo, že čistá balená voda potrebuje počas skladovania stabilnú a pomerne nízku teplotu, ideálne okolo 5 °C. Vysoké teploty a časté výkyvy sú naopak tým najhorším, čo môžete urobiť. Typickým príkladom je plastová fľaša s vodou, ktorá leží celé dni v rozhorúčenom aute, kde vnútorná teplota ľahko presiahne 45 až 49 °C. V takomto prostredí sa z balenej vody rýchlo stane mikrobiálna „polievka“. Ešte horšie je to v prípade otvorených fliaš, pretože k prirodzene prítomným mikroorganizmom pridávate aj tie z vašich úst alebo dokonca úst ďalších členov rodiny.

Na podobné riziká upozornila už staršia americká štúdia, ktorá skúmala skladovanie balenej vody v domácnostiach. Vzorky uskladnené na verande alebo v aute mali niekoľkonásobne vyššie množstvo mikroorganizmov než tie, ktoré ľudia skladovali v dome či najlepšie v chladničke. Američania navyše často robia veľké zásoby, a preto mohli vedci analyzovať aj vzorky vody staré neuveriteľných sedem rokov. V takýchto prípadoch bolo prirovnanie k malej zoologickej záhrade ešte veľmi mierne.

Ako teda správne skladovať balenú vodu? Zhrnuli sme odporúčania odborníkov:

  • Balenú vodu zbytočne nenakupujte vo veľkých množstvách do zásoby.
  • Ak máte možnosť, preferujte sklenené fľaše pred plastovými.
  • Dbajte na to, aby bola voda skladovaná pri stabilnej teplote, ideálne v chlade (napríklad v pivnici alebo v chladničke).
  • Nikdy nenechávajte otvorené ani neotvorené fľaše v aute, zvlášť nie počas letných dní.
  • Pamätajte, že prírodné minerálne vody obsahujú prirodzene viac mikroorganizmov, takže sú citlivejšie na skladovacie podmienky.
  • Dajte prednosť vode z lokálnych zdrojov.

Posledné odporúčanie vás možno trochu prekvapilo. Má však veľmi logické vysvetlenie – voda zo vzdialených lokalít je počas transportu vystavená dlhodobejším a intenzívnejším výkyvom teplôt. Pri lokálne naplnenej vode je riziko zhoršenia kvality počas prepravy výrazne menšie.

Je teda kohútiková voda bezpečnejšia?

Možno vám teraz napadlo, že najlepšou voľbou by mohla byť voda priamo z vodovodu. Aj tu však existuje určité „ale“. Jedna nemecká štúdia skúmala bakteriálne osídlenie potrubia v bytových domoch a zistila, že aj voda z kohútika môže byť kontaminovaná baktériami pochádzajúcimi priamo z potrubia. Tie, samozrejme, taktiež reagujú na okolité teploty a najlepšie sa im darí práve v teplejšom prostredí. Potrubie s teplou vodou je dokonca domovom baktérií, ktoré sú oveľa odolnejšie, pretože musia pravidelne zvládať vysoké teplotné výkyvy.

Ak ste si teda doteraz radi robili čaj z teplej vody z vodovodu, možno by ste tento zvyk mali prehodnotiť. Aj táto voda potrebuje špecifické zaobchádzanie a rozhodne nie je vždy bez rizík.

Ako vidíte, nič nie je stopercentne bezstarostné a aj obyčajná voda si vyžaduje našu pozornosť. Lepšia informovanosť však vždy pomáha minimalizovať riziko.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať