Čerešne zalievam do pohárov s rumom. V zime mi za ne celá rodina ďakuje

čerešne
čerešne Foto: www.shutterstock.com

Sladučké, voňavé a navyše poriadne „veselé“. Čerešne naložené v rume nie sú len pochúťkou pre dospelých, ale aj geniálnym spôsobom, ako si kúsok leta odložiť na chladné zimné večery. Okrem mlsania sa výborne hodia do dezertov, zákuskov, pohárov, ale tiež ako originálny a chutný darček pre priateľov a rodinu.

Sezóna čerešní je krátka a keď príde ich čas, je ich zrazu všade plno. Mnohé zjeme čerstvé priamo zo stromu, ďalšie sa ocitnú v bublaninách či kompótoch, no stále ich býva dosť na to, aby sme hľadali spôsob, ako ich zužitkovať do poslednej bobuľky. Ak aj vám zostala bohatá úroda, máme pre vás perfektný tip – čerešne v rume.

Takto naložené ovocie vydrží mesiace, pričom časom získa úžasnú vôňu, sladkastú chuť a príjemnú alkoholovú hrejivosť. Navyše, počas lúhovania sa z rumu vytvorí lahodná griotka, ktorou si môžete spríjemniť dlhé zimné večery alebo ju využiť pri pečení a príprave drinkov. Recept je pritom veľmi jednoduchý a zvládne ho skutočne každý.

Ak chcete vidieť, ako na to, môžete si pozrieť aj krátke video s návodom na prípravu čerešní v rume:

Domáce čerešne v rume – recept krok za krokom:

1. Výber a príprava ovocia

Vyberte pekné, zrelé čerešne bez známok poškodenia či plesne. Ovocie dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou, nechajte dobre odkvapkať a osušte papierovou utierkou. Čerešne môžete odstopkovať a v prípade záujmu aj vykôstkovať, no nezabúdajte, že ovocie ponechané s kôstkami si lepšie zachová svoj tvar a pustí menej šťavy. Výber je teda len na vás.

2. Dôkladná sterilizácia pohárov

Pripravte si približne dva väčšie zaváraninové poháre. Poháre aj viečka dôkladne umyte a sterilizujte, aby sa obsah počas skladovania nepokazil. Buď ich vypláchnite vriacou vodou alebo ich vložte na pár minút do rúry predhriatej na 100 °C. Takto budete mať istotu, že vám ovocie vydrží až do zimy.

3. Vrstvenie ovocia a cukru

Do sterilizovaných pohárov postupne vkladajte čerešne v jednotlivých vrstvách. Každú vrstvu ovocia presypte asi dvoma lyžicami kryštálového cukru. Pokračujte takto, až kým nie je pohár naplnený asi dva centimetre pod okraj. Nebojte sa množstva cukru, ten sa postupne rozpustí a vytvorí krásne hustý a sladký sirup.

4. Zalievame kvalitným rumom

Keď sú poháre pripravené a naplnené, čerešne dôkladne zalejte rumom tak, aby všetky plody boli úplne ponorené. Použite kvalitný rum, pretože od toho sa odvíja aj výsledná chuť griotky. Potom poháre pevne uzatvorte viečkami, aby sa dovnútra nedostal vzduch.

5. Zrenie a skladovanie

Počas prvého týždňa poháre každý deň jemne premiešajte alebo pretrepte. Tak sa cukor ľahšie rozpustí a všetky chute sa pekne spoja. Následne poháre uložte na chladné a tmavé miesto a nechajte zrieť minimálne jeden mesiac, pokojne však aj dlhšie. Platí pravidlo: čím dlhšie budú čerešne v rume oddychovať, tým lahodnejšie budú.

Malý zázrak s veľkým efektom

Čerešne v rume sú fantastickou ukážkou toho, ako si môžete s minimálnym úsilím uchovať kúsok leta na celý rok. V zime ich oceníte nielen ako ozdobu pohárov so zmrzlinou, ale tiež ako jedinečnú ingredienciu do zákuskov, tort, vianočných koláčikov či domácich rumových guličiek.

A čo ten úžasný, tmavočervený sirup, ktorý v pohári vznikne? Presne tak, je to vaša vlastná domáca griotka – sladký likér, ktorý zahreje telo i dušu.

Nebojte sa experimentovať!

Čaro domácich čerešní v rume spočíva aj v možnosti variácií podľa vašej chuti. Skúste pridať štipku škorice, pár klinčekov či kúsok vanilkového lusku. Jednoduchým pridaním korenín získate naozaj exkluzívnu delikatesu, ktorá ešte viac poteší chuťové poháriky.

A ak si dáte záležať aj na peknej etikete či ozdobnej stužke, získate originálny, chutný a navyše veľmi osobný darček pre svojich blízkych. Takto pripravené domáce čerešne potešia každého obdarovaného nielen svojou chuťou, ale aj tým, že ste si na ňom dali záležať.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať