Čaro bazalky v kombinácii so soľou. Objavte domácu zmes, ktorá nádherne prevonia kuchyňu aj jedlo

bazalka
bazalka Foto: www.shutterstock.com

Ak vám na záhrade bujne rastie bazalka a v kuchyni si už neviete rady, ako ju využiť, je čas vyskúšať niečo nové a neokukané. Zabudnite na klasické pesto či tradičné sušenie – bazalka v spojení so soľou vytvorí voňavý zázrak, ktorý sa stane ozdobou každej kuchyne a jedla. Domáca bazalková soľ totiž dokáže aj ten najobyčajnejší pokrm premeniť na lahôdku hodnú gurmánov.

Pestujete doma bazalku a neviete, čo robiť s jej nadbytkom? Skúste spojiť silu a arómu tejto bylinky s obyčajnou kuchynskou či kvalitnou morskou soľou. Výsledkom bude jedinečná koreniaca zmes, ktorú oceníte vy aj vaši blízki. Stačí pár minút práce, trošku trpezlivosti a získate voňavý poklad, ktorý v domácnosti určite nezapadne prachom.

Leto ukryté v malej štipke

Bazalka je známa tým, že dokáže vniesť do kuchyne atmosféru slnečného letného dňa. Jej jemne sladkastá chuť a prenikavá vôňa dokážu okamžite pozdvihnúť akékoľvek jedlo. Keď ju zmiešate s kvalitnou soľou, získate univerzálnu koreniacu zmes s mimoriadne širokým využitím. Perfektne sa hodí na dochutenie čerstvých šalátov, paradajok, domáceho chleba, grilovanej zeleniny, ale aj rýb alebo mäsa. Už len malá štipka tejto soli zmení vaše varenie na gastronomický zážitok.

Bazalka – bylinka, ktorá prospieva zdraviu

O bazalke je známe, že obsahuje množstvo dôležitých živín a cenných látok. Podľa dietologičky dokáže pravidelná konzumácia tejto aromatickej byliny pomôcť znížiť riziko vzniku chronických ochorení, vrátane cukrovky, srdcovo-cievnych chorôb, artritídy, a dokonca aj niektorých typov rakoviny. Okrem toho má bazalka aj výrazné protizápalové a antibakteriálne účinky a mnohí odborníci ju odporúčajú aj na podporu psychickej pohody, zlepšenie nálady či zníženie stresu.

Ako si pripraviť vlastnú bazalkovú soľ?

Príprava bazalkovej soli je jednoduchá a zvládne ju aj úplný začiatočník. Stačí vám iba čerstvo odtrhnutá bazalka zo záhradky, morská alebo kuchynská soľ a trochu času.

Postup prípravy krok za krokom:

  1. Bazalku dôkladne opláchnite a jemne osušte. Na tento účel môžete použiť šalátovú odstredivku alebo papierové utierky – bazalka by mala byť úplne suchá, aby nezačala plesnivieť.
  2. Pripravenú bazalku nasekajte nadrobno, prípadne ju rozmixujte spoločne so soľou v kuchynskom mixéri. Mala by vám vzniknúť príjemne vlhká, zelená a výrazne aromatická zmes.
  3. Vlhkú bazalkovú soľ rovnomerne rozprestrite na plech vyložený papierom na pečenie.
  4. Zmes nechajte dôkladne preschnúť. Ideálnou metódou je pomalé sušenie v rúre nastavenej na nízku teplotu okolo 50 °C. Môžete ju však pokojne sušiť aj na vzduchu – najlepšie vonku počas teplého a slnečného počasia.
  5. Keď je soľ úplne suchá, môžete ju ešte raz jemne rozmixovať, aby mala hladšiu konzistenciu.
  6. Hotovú soľ uskladnite v čistom sklenenom pohári s dobre tesniacim uzáverom.

Ideálny tip na originálny darček

Táto domáca koreniaca zmes nie je len skvelým pomocníkom vo vašej kuchyni, ale poslúži aj ako krásny a nápaditý darček pre vašich blízkych či priateľov. Nasypte bazalkovú soľ do dekoratívneho pohárika, pridajte milú, ručne písanú visačku s venovaním alebo stručným receptom, a máte hotový darček, ktorý poteší každého milovníka dobrého jedla, byliniek a originálnych chuťových kombinácií.

Bazalka trochu inak – objavte novú dimenziu chute

Keď najbližšie siahnete po soli, spomeňte si na tento jednoduchý trik, vďaka ktorému môžete svoje jedlá pozdvihnúť na úplne novú úroveň. Bazalková soľ vám dokáže, že táto obľúbená bylinka má v kuchyni ešte stále čo ponúknuť – nielen v klasických receptoch, ale aj v nečakaných kombináciách, ktoré chutia a voňajú po lete.

Vyskúšajte ju a presvedčte sa sami, že aj malý detail, ako je táto domáca zmes, dokáže robiť veľké zázraky.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať