Biochemik objasnil záhadu. Prečo paradajky zo supermarketu takmer nemajú žiadnu chuť?

rajčiny
rajčiny Foto: depositphotos.com

Ak ste niekedy ochutnali paradajku vypestovanú doma na záhradke alebo balkóne, určite ste si všimli obrovský rozdiel oproti paradajkám kúpeným v supermarkete. Tie domáce sú sladšie, voňavejšie a šťavnatejšie. Čím je to ale spôsobené? Skutočne za tým stojí len hrdosť pestovateľa alebo nostalgia za starými časmi? Odborník na biochémiu priniesol zaujímavé vysvetlenie.

Prečo majú domáce paradajky výraznejšiu chuť?

Mnoho ľudí si myslí, že za lahodnou chuťou domácich paradajok sa skrýva psychologický faktor – pocit spokojnosti a hrdosti z vlastnoručne vypestovanej úrody. Je pravda, že keď sa na pestovaní podieľate osobne, výsledok vám môže subjektívne chutiť lepšie. Ale existuje aj čisto vedecké vysvetlenie, prečo paradajky z vašej záhradky chutia úplne inak, než tie zo supermarketu.

Profesor biochémie  tvrdí, že rozdiel v chuti rozhodne nie je len psychologický. Podľa neho je reálny, hmatateľný a spôsobený predovšetkým spôsobom, akým sú paradajky pestované a kedy sú zberané.

Prečo paradajky zo supermarketu nemajú žiadnu chuť?

Profesor otvorene konštatuje, že súčasné paradajky zo supermarketov sú v porovnaní s minulosťou skutočne bez výraznej chuti. Zároveň však zdôrazňuje, že neide o žiadne sprisahanie potravinového priemyslu, ale o logický dôsledok moderného spôsobu distribúcie a predaja potravín.

Paradajky patria medzi plodiny, ktoré sú extrémne citlivé a majú veľmi krátku trvanlivosť, ak sa zbierajú až v plnej zrelosti. Čím zrelšie sú paradajky, tým sú chutnejšie, ale zároveň sa stávajú mäkšími, krehkejšími a veľmi rýchlo sa kazia. Keďže supermarkety vyžadujú čo najdlhšiu životnosť svojich produktov, pestovatelia paradajky musia oberať ešte nezrelé. V momente, keď sú paradajky zelené alebo len mierne sfarbené, sa ľahšie prepravujú a dlhšie vydržia na regáloch obchodov.

Nejde len o nostalgiu, ale o biológiu

Profesor tiež upozorňuje na to, že mnoho ľudí hovorí o „stratenej“ chuti paradajok z minulosti. V skutočnosti ale množstvo chuťových odrôd, ktoré dnes označujeme za stratené, možno nikdy ani neexistovalo. Podľa neho dnes dokonca existujú moderné hybridné odrody, ktoré chuťovo výrazne prevyšujú tradičné druhy. Avšak kvôli komerčným dôvodom sa tieto nové, chuťovo kvalitnejšie odrody len zriedkavo dostávajú do bežných supermarketov, pretože nemajú potrebnú odolnosť pri transporte.

Dá sa s tým niečo robiť?

Hoci dôvod, prečo paradajky zo supermarketu nechutia dobre, je jasný, nie je jednoduché ho zmeniť. Supermarkety sú nútené uprednostňovať trvanlivosť pred chuťou kvôli logistike a obrovskej spotrebiteľskej požiadavke na dostupnosť paradajok počas celého roka.

Profesor preto odporúča všetkým, ktorí chcú naozaj chutné paradajky, aby nakupovali sezónne od lokálnych producentov alebo na farmárskych trhoch. Takto zakúpené paradajky bývajú zberané v správnom okamihu, keď sú dokonale zrelé, plné chute a výživových látok. Kým v supermarketoch je nájsť skutočne chutnú a zrelú paradajku takmer nemožné, na malých lokálnych trhoch je šanca výrazne vyššia.

Paradajky chuť nestratili, len sme stratili trpezlivosť

Na záver profesor dodáva veľmi zaujímavú myšlienku: paradajky v skutočnosti nikdy svoju pôvodnú chuť nestratili. To my, spotrebitelia, sme stratili trpezlivosť a zvykli sme si očakávať, že všetky druhy ovocia a zeleniny budú dostupné po celý rok. Práve táto naša netrpezlivosť a túžba po stálej dostupnosti vedie k tomu, že paradajky končia na našich stoloch bez skutočnej chuti a vône.

Najlepšou voľbou preto ostáva pestovanie vlastných paradajok alebo podpora malých miestnych farmárov, ktorí svoje paradajky zbierajú naozaj v správnom čase. Chuť týchto paradajok vám potom pripomenie, aký lahodný môže tento plod v skutočnosti byť.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať