Ako správne pridať žĺtky do polievky? Naše babičky v tom mali jasno!

žĺtok z vajíčka
žĺtok z vajíčka Foto: depositphotos.com

Varíte „od oka“, alebo sa držíte postupov, ktoré ste pochytili od mamy či starej mamy? Rokmi sa mnohé kuchárske triky stratia a recepty samy osebe nestačia.

Pri niektorých jedlách je totiž rozhodujúci práve správny postup. Patrí sem aj obyčajné pridávanie vajíčok či žĺtkov do polievky – jednoduchá vec, ktorú však treba vedieť urobiť správne.

Recept nestačí, rozhodujú aj drobnosti

Príprava polievok či iných jedál nemusí byť zložitá, no výsledok často nedosiahne chuť, akú si pamätáme z detstva.

Rozdiely robia maličkosti – či niečo vmiešame do studeného alebo horúceho základu, kedy necháme cesto odpočívať, či sa oplatí pridať maslo, mlieko alebo radšej smotanu… A aj vajíčka vedia potrápiť.

Ako pridať žĺtky do polievky?

Všetko závisí od toho, aký efekt chcete dosiahnuť. Vajíčka alebo samotné žĺtky môžu polievku zjemniť, zahustiť alebo vytvoriť v nej väčšie či menšie kúsky.

➤ Pre krémovú, jemnú konzistenciu

Ak chcete polievku zjemniť a mierne zahustiť žĺtkami, nikdy ich nelejte priamo do vriacej polievky. Zrazili by sa a vznikli by hrudky.
Správny postup je jednoduchý:

  1. Žĺtky rozmiešajte v troche mierne vychladnutej polievky alebo v malom množstve studeného mlieka.
  2. Až potom túto zmes vlejte späť do hrnca.
  3. Polievku už ďalej nevarte – iba ju krátko prehrejte.

➤ Ak chcete väčšie vajíčkové „žmolky“

Rozšľahajte celé vajíčko a postupne ho za stáleho miešania prilievajte do jemne pobublávajúcej polievky. Niekto používa aj nôž alebo vidličku, cez ktoré vajíčko pomaly steká do hrnca.
Tento spôsob sa skvele hodí najmä do zeleninových vývarov.

Stratené vajcia do polievky aj omáčok

Stratené vajíčko sa nevarí priamo v polievke, ale pripraví sa osobitne a na tanier sa vkladá až pri servírovaní. Výborne sa hodí ku kulajde, kôprovej omáčke či iným krémovým variantom.

Postup:

  1. Každé vajíčko si najprv rozklepnite do malej misky.
  2. V hrnci rozohrejte nesolenú vodu.
  3. Keď začne vrieť, vlejte asi 4 lyžice octu a vodu rozvírte.
  4. Vajce nechajte skĺznuť do stredu víru – bielok vytvorí akoby kapsu a žĺtok zostane pekne uprostred.
  5. Po 2–3 minútach vajíčko vyberte a proces zopakujte.

Jíška s vajíčkom: krupicové knedlíčky

Vajíčko môžete pridať aj do základnej jíšky, ktorá sa používa do zeleninových polievok. Vzniknú malé knedlíčky – pevné, chutné a v polievke čiastočne aj rozvaria jej konzistenciu.

Ako na to:

  1. Pripravte riedku jíšku z 25 g masla a rovnakého množstva detskej krupice alebo múky.
  2. Maslo nechajte speniť a za stáleho miešania prisypte krupicu či múku.
  3. Keď pena klesne, primiešajte rozmiešané vajce.
  4. Hmota sa začne spájať do hrudiek – tie vareškou rozdeľte na menšie kúsky.
  5. Zalejte vývarom, priveďte k varu a podľa druhu polievky pridajte zeleninu alebo ďalšie prísady.

Knedlíčky stuhnú, no zároveň čiastočne rozohrejú polievku tak, že ju už netreba nijako ďalšou múkou zahusťovať.

Kapání – jemné nočky z vajíčka a múky

Ešte jedna možnosť, ako pridať vajíčko do polievky, je klasické kapání. Dve vajcia zmiešajte so štipkou soli a asi dvoma lyžicami hladkej múky.

Vzniknuté redšie cestíčko potom prelisujete cez cedník s väčšími otvormi alebo cez hrubé strúhadlo do vriacej polievky.

Nočky rýchlo stuhnú a už po niekoľkých minútach sú hotové.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať