BRATISLAVA 31. októbra (WEBNOVINY) – Veľa ľudí sa snaží zhodiť nadbytočné kilogramy a nedarí sa im. Príčinou môže byť to, že aj na obed a večer si dopriavajú veľké teplé jedlo.Je to rovnako nezmyselné ako jesť viac popoludní ako doobeda. Niektorí ľudia nejedia dokonca cez deň cielene väčšie teplé jedlo a dajú si ho až večer.
Pravdou je, že istý čas pri takomto spôsobe stravovania priberať nemusia,ale hmotnosť im dolu rozhodne nepôjde a po čase začne stúpať. Telo si zvykne a vekom sa navyše metabolizmus spomaľuje, kilogramy navyše na seba teda nenechajú dlho čakať.
Chybou podľa dietológov je aj to, keď večer dojedáte zvyšky z obeda, lebo sa vám nič iné nechce chystať. Podľa odborníkov na výživu je lepšie variť tak, aby sa jedlo skonzumovalo už na obed. Alternatívou je dať navarené jedlo zamraziť a vytiahnuť z mrazničky v iný deň, ale v čase obeda.
Veľké jedlo na večeru je problematické nielen z hľadiska priberania, ale sa aj ťažšie trávi. Po bohatej večeri majú mnohí ľudia problém zaspať a môžu zápasiť s nepokojným spánkom. Trávenie človeka je lepšie prispôsobené spracovávaniu potravy počas dňa ako v noci.
Pokiaľ sa teda snažíte schudnúť alebo udržať si štíhlu postavu, nastavte si stravovací režim tak, aby večera nebola pokračovaním obeda, čo sa týka veľkosti porcie, zloženia a energetickej hodnoty jedla. Večer by ste sa mali vzdať aj príloh ako ryža alebo zemiaky. Zamerajte sa na zeleninu, nízkotučné syry, šunku a chudé mäso.
Problémom ale môžu byť večerné návštevy v reštaurácii. Aj tu platí pravidlo, že menej je viac. Vyhnite sa prejedaniu, nepreháňajte to. Overeným trikom je dať si polovičnú porciu, príloh čo najmenej a najväčšie zastúpenie na tanieri by mala mať zelenina.
Z alkoholu si doprajte maximálne dva decilitre bieleho vína. V každom prípade raz za čas si môžete dovoliť aj bohatšiu večeru pri výnimočnej príležitosti, úsilie schudnúť vám nenaruší. Ale skutočne len občas.