Alarmujúce zistenie hygienikov, v obedoch je priveľa soli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Soľ
Odporúčaná dávka soli sa prekračuje najmä preto, že väčšina závodných stravovaní varí z polotovarov. Foto: ilustračné, Thinkstock

TRENČÍN 20.apríla (WebNoviny.sk) – Trenčianski hygienici sledovali obsah kuchynskej soli v obedoch, ktoré ponúkajú reštaurácie, školské jedálne a jedálne v domovoch sociálnej starostlivosti. Výsledky sú alarmujúce, odporúčané dávky prekračujú viac ako trojnásobne.

Od decembra platí nový výnos ministerstva zdravotníctva

Najviac soli namerali v strave pre zariadenia sociálnych služieb, priemerná hodnota bola takmer jedenásť gramov, obedové menu v reštauráciách malo viac ako osem gramov soli.

V školských jedálňach bolo priemerne sedem gramov soli v jednom obede. „Hodnoty sú veľmi vysoké. Odporúčaná denná dávka pre dospelého je päť gramov soli, z toho obed by mal pokryť len tretinu, čo je 1,75 gramu. Dávky prekročili až trojnásobne,“ povedala riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne Ľudmila Bučková.

Od decembra minulého roka platí nový výnos ministerstva zdravotníctva, ktorý znížil hodnotu najvyššie prípustného množstva pridanej soli z dvoch gramov na 1,3 gramu v sto gramoch hotového pokrmu.

Neprimerané solenie škodí zdraviu. Prispieva k zvýšenému výskytu vysokého krvného tlaku. „Špecializované sledovania potvrdili súvislosť medzi priemernou spotrebou soli a výskytom hypertenzie a jej komplikáciami – ako sú kardiovaskulárne ochorenia, najmä krvácanie do mozgu, infarkt,“ upozorňuje Bučková.

Zvýšený príjem kuchynskej soli sa tiež podieľa na chorobách obličiek, obličkových kameňoch, na rakovine žalúdka, osteoporóze, vedie k obezite. „U detí je situácia alarmujúcejšia – zjednodušene sa dá povedať, že si vykrmujeme budúcich hypertonikov,“ upozornila riaditeľka trenčianskeho regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Odporúčaná dávka soli sa prekračuje, lebo sa varí z polotovarov

Ministerstvo školstva pripravuje vlastnú kontrolu v školských jedálňach, zamerajú sa aj na požívanie pridanej soli pri výrobe jedál. „Na základe výsledkov prijmeme opatrenia, ktoré budú smerovať k zníženiu faktorov ovplyvňujúcich výskyt nadváhy až obezity u detí v školách,“ informovalo komunikačné oddelenie ministerstva školstva.

Problémom podľa ministerstva zostáva samotný vysoký obsah soli v potravinách, z ktorých sa jedlo pripravuje. „Verejné obstarávanie potravín niektorými zriaďovateľmi má za následok, že do školských jedální sa dostávajú potraviny s nižšou kvalitou, napríklad aj šunky s nižším podielom mäsa a s vysokým obsahom soli,“ uvádza v správe ministerstvo s tým, že zmeniť treba systém obstarávania potravín tak, aby prvoradú úlohu nezohrávala cena, ale kvalita.

Odporúčaná dávka soli sa prekračuje podľa šéfkuchára Daniela Čakajíka najmä preto, že väčšina závodných stravovaní varí z polotovarov. „Prášky, ktoré neobsahujú žiadne pridané hodnoty, len soli, ktoré zabíjajú chuť. Človek sa naje niečoho, čo je osolené, ale vôbec nevie, čo je,“ povedal. Podľa neho je problém v peniazoch. „Samozrejme, umelé polotovary sú lacnejšie,“ dodal Čakajík. Základ vo varení sú kvalitné suroviny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať