BRATISLAVA 25. februára (WBN/PR) – Poškodzovanie pečene si mnohí ľudia spájajú najmä s konzumáciou alkoholu, ale nepriaznivý vplyv majú na ňu aj ťažké a mastné jedlá, rôzne toxíny, ako napríklad ťažké kovy, rozpúšťadlá, pesticídy, mikrobiálne toxíny, konzervačné prísady v potravinách alebo lieky. Často jej škodíme aj my sami, a to zlou životosprávou. Pečeň síce nebolí, ale jej nesprávne fungovanie sa môže prejaviť únavou, nevoľnosťou, nervozitou či kožnými problémami.
Ak tieto problémy trápia aj vás, nezúfajte. Dobrou správou je, že špičkový prípravok Livinorm s výťažkami z pestreca mariánskeho pomáha normalizovať funkciu pečene a zlepšuje jej detoxikačný potenciál. Tobolky Livinormu obsahujú 3-zložkový Hepa DTX Complex – fosfatidylcholín, kyselinu alfa-lipoovú a sylimarín z pestreca mariánskeho, ktorý podporuje regeneračný potenciál buniek, pomáha chrániť pečeň a vďaka aktivácii produkcie žlče podporuje aj trávenie. Fosfatidylcholín je dôležitou živinou pre pečeň a zároveň ide o hlavný stavebný blok bunkových membrán. Navyše je aj zdrojom cholínu, ktorý udržiava zdravú funkciu pečene a prispieva k normálnemu metabolizmu tukov.
Vedeli ste, čím a v akej miere zaťažujete svoju pečeň? Medzi faktory s vysokým stupňom zaťaženia z dlhodobého hľadiska patrí napríklad rýchle občerstvenie, mastné a tučné jedlá, vyprážané a príliš korenisté jedlá, niektoré konzervy, soľ/sodík, Monosodium glutamát, pravidelné pitie alkoholu, nadmerné užívanie vitamínu A, trans-tuky či nadváha. Za podobne negatívne vplyvy sú považované údeniny, nadmerná konzumácia džúsov a sladených nápojov, niektoré druhy liekov alebo aj fajčenie tabakových výrobkov.
Viac prezradí tzv. PIK – pečeň index kalkulačka:
Prevencia pečene a starostlivosť o ňu je rovnako dôležitá, ako jej samotná detoxikácia. PIK kalkulačka vám prezradí, ako a ktoré potraviny či vonkajšie vplyvy spôsobujú oslabenie funkcie pečene:
Názov | A. Možná miera zaťaženia (1-3) | Dôvod zaťaženia | B. Index odhadovaného času zaťažovania pečene |
Rýchle občerstvenie | 3 | Vyprážané jedlá, najmä z reštaurácií rýchleho občerstvenia, majú negatívny vplyv na našu pečeň. Vyvolávajú v nej podobné stavy, akoby ste trpeli na hepatitídu. Konzumáciou vyprážaných jedál bolo tiež preukázané, že zvyšuje zlý cholesterol (LDL) a znižuje dobrý cholesterol (HDL). | Párkrát ročne = 1 Párkrát polročne = 1,5 Raz mesačne = 2 Raz týždenne = 2,5 Viackrát týždenne = 3 |
Mastné a tučné jedlá | |||
Vyprážané jedlá | |||
Údeniny | 2 | Mnohé údeniny majú vyšší obsah soli, ktorej množstvo v strave by sa malo zmestiť maximálne do výšky 2300 mg za deň. Preto venujte pozornosť nutričnému označeniu údenín, slaniny či párkov. | Párkrát ročne = 1 Párkrát polročne = 1,5 Raz mesačne = 2 Raz týždenne = 2,5 Viackrát týždenne = 3 |
Niektoré konzervy | 3 | Potraviny, ktoré majú vysoký obsah sodíka, ako napríklad polievka v konzerve, zaťažujú pečeň. Množstvo sodíka v tele pomáhajú regulovať tekutiny a krvný tlak. V prípade, že nepijete dostatok tekutín, snažte sa vyhýbať potravinám s vysokým obsahom sodíka/soli. | Párkrát ročne = 1 Párkrát polročne = 1,5 Raz mesačne = 2 Raz týždenne = 2,5 Viackrát týždenne = 3 |
Soľ/Sodík | |||
Monosodium glutamát | |||
Príliš korenisté jedlá | |||
Nadmerná konzumácia ovocia (pitie džúsov) | 2 | Potraviny, ktoré obsahujú vysoké množstvo cukru, ovocia a fruktózy, ako sú hrozno či sušené hrozienka a ovocné šťavy, nerobia pečeni žiadnu láskavosť. Fruktóza sa jednoducho nerozdeľuje v tele rovnakým spôsobom ako iné formy cukru. V skutočnosti môže príliš veľa fruktózy spôsobiť dyslipidémiu alebo zvýšenie množstva tuku v krvi. Podľa štúdie z roku 2013 publikovanej v časopise Hepathology, fruktóza je úzko spätá so zápalom pečene a má za následok nárast tuku v jej štruktúrach. Malé množstvo ovocia je v poriadku, ale príliš veľa môže spôsobiť podobné problémy. | Párkrát ročne = 1 Párkrát polročne = 1,5 Raz mesačne = 2 Raz týždenne = 2,5 Viackrát týždenne = 3 |
Sladené nápoje | |||
Pravidelné pitie alkoholu | 3 | Pečeň môže spracovať len určité množstvo alkoholu za istý čas. Keď sa alkohol dostane do pečene, tá produkuje toxický enzým zvaný acetaldehyd, ktorý môže poškodiť pečeňové bunky a spôsobiť jej trvalé zjazvenie. Navyše, na správne fungovanie potrebuje pečeň dostatok vody a alkohol v tele pôsobí ako diuretikum, čiže dehydruje. Vďaka tomu hľadá pečeň vodu z iných zdrojov. Pravidelné a nadmerné pitie alkoholu tak narúša spôsob, akým sa alkohol metabolizuje v tele, čo môže viesť k ochoreniu pečene. | Párkrát ročne = 1 Párkrát polročne = 1,5 Raz mesačne = 2 Raz týždenne = 2,5 Viackrát týždenne = 3 |
Niektoré druhy liekov (napr. antibiotiká, protizápalové lieky – ich dlhodobé užívanie) | 2 | Pečeň zohráva obrovskú úlohu pri spracovaní liekov, a preto by ste mali pri užívaní akéhokoľvek lieku dodržiavať presné pokyny lekárov alebo odporúčané dávkovanie výrobcom. Veľká obozretnosť sa odporúča napríklad pri liekoch s obsahom paracetamolu, keďže pri predávkovaní má táto látka veľmi negatívny vplyv na pečeň. | Párkrát ročne = 1 Párkrát polročne = 1,5 Raz mesačne = 2 Raz týždenne = 2,5 Viackrát týždenne = 3 |
Nadmerné užívanie vitamínu A | 3 | Pri nadmernom užívaní vitamínu A sa jeho značná časť ukladá práve v pečeni. To je dôvod, prečo nadmerná konzumácia môže spôsobiť poškodenie pečene. Najvyššia odporúčaná denná dávka vitamínu A závisí od veku a pohlavia človeka, pre dospelých je bezpečný denný príjem vitamínu A zhruba 3000 μg. | Párkrát ročne = 1 Párkrát polročne = 1,5 Raz mesačne = 2 Raz týždenne = 2,5 Viackrát týždenne = 3 |
Trans- tuky | 3 | Nadmerná konzumácia rôznych jedál spôsobuje nadváhu a ukladanie tuku v pečeni, čo sťažuje jej regulárne fungovanie. Čím viac tuku sa v pečeni uloží, tým ťažšie pečeň funguje. Trans tuky sa nachádzajú najmä v potravinách, ktoré obsahujú čiastočne hydrogenované oleje – ako napríklad v rôznych polevách, v pukancoch z mikrovlnnej rúry, v dresingoch či v niektorých keksoch. Dokonca aj malé množstvo trans- tukov zvyšuje zlý cholesterol, a to pomerne rýchlo. Preto čítajte zloženie výrobkov, ktoré konzumujete na pravidelnej báze. | Párkrát ročne = 1 Párkrát polročne = 1,5 Raz mesačne = 2 Raz týždenne = 2,5 Viackrát týždenne = 3 |
Prejedanie a nadváha | |||
Fajčenie | 2 | Ak fajčíte, vystavujete sa riziku poškodenia pečene, pretože nevie zbaviť vaše telo nebezpečných toxínov. | Párkrát ročne = 1 Párkrát polročne = 1,5 Raz mesačne = 2 Raz týždenne = 2,5 Viackrát týždenne = 3 |
PIK kalkulačka je orientačným nástrojom na vyhodnotenie negatívnych vplyvov pôsobiacich na pečeň. Index zaťaženia pečene sa získa vynásobením hodnôt stĺpcov A a B (pri B sa vyberie hodnota, ktorá zodpovedá realite daného človeka), pričom pri vyhodnocovaní jednotlivých vplyvov sa berie do úvahy ten, ktorý je najtypickejší alebo najčastejší – viacero vplyvov sa medzi sebou nespočítava. Príklad: Ak viackrát týždenne konzumujete mastné a tučné jedlá a pritom aj fajčíte, beriete do úvahy vplyv s horšou mierou zaťaženia. V tomto prípade sú to mastné jedlá a pri vynásobení A x B je súčin hodnôt 9. Detoxikácia je pritom nepretržitým procesom v tele, preto je vhodné, hlavne pri najvyššom indexe zaťaženia pečene (9) zopakovať kúru minimálne 4-5 krát ročne. Optimálna dĺžka jednej kúry je jeden mesiac.
Livinorm je určený pre všetkých dospelých, ktorým záleží na ich zdraví – viac informácií o produkte sa dozviete na www.walmark.sk