Aj vy milujete marhule? Nečudo. Dajú sa konzumovať v rôznych formách. Či už surové, alebo sušené vždy chutia skvele. Hodia sa do šalátov, na prípravu smoothies a jogurtov.
5 netradičných využití uhorky, poznáte ich?
Okrem toho, že vynikajúco chutia, možno ani netušíte o všetkých prospešných účinkoch, ktoré má toto ovocie. Tu je niekoľko príkladov.
1. Eliminuje zápaly
Ak trpíte zápalovým ochorením, mali ste vyskúšať tinktúru z marhuľovej kôstky. Tento ľudový liek je známy pre priaznivé účinky pri zápale žalúdka, upokojuje ulceróznu kolitídu a vredy. Protizápalové vlastnosti navyše regulujú imunitný systém a podporujú ho v boji proti zápalu.
2. Rieši problém s akné
Olej z marhúľ pomáha pri aknóznej pleti. Je vyrobený z jadierok marhúľ, ktoré majú antimikrobiálne vlastnosti. To znamená, že dokáže raz a navždy liečiť akné.
3. Odstraňuje lupiny
Marhuľový olej je prospešný aj v prípade lupín. Príčinou tohto problému môže byť napríklad seboroická dermatitída. Jedná sa o zápalové ochorenie, ktoré dokáže úspešne upokojiť.
4. Posilňuje imunitný systém
V marhuliach sa nachádza vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém. V jednom kuse tohto ovocia nájdete 3,5 mg vitamínu C, čo by mala byť jeho denná dávka. Táto živina je nevyhnutná pre funkciu imunitného systému, preto určite marhule z jedálnička nevynechávajte. Navyše toto ovocie napomáha vstrebávaniu železa.
5. Spomaľujú starnutie zraku
Marhule sú bohaté na karotenoidy vrátane luteínu a zeaxantínu. Tieto látky chránia oči pred škodlivými slnečnými lúčmi, ktoré spôsobujú vekom podmienenú degeneráciu zraku. Okrem toho marhule chránia pred šedým zákalom.
6. Zlepšuje funkciu mozgu
Luteín v marhuliach má tiež pozitívny vplyv na zdravie mozgu. Štúdie preukázali, že spomínaná látka zlepšuje kognitívne funkcie, a to aj u starších žien vo veku 60 až 80 rokov. Pozitívny vplyv luteínu na funkciu mozgu dokazuje aj fakt, že u osôb trpiacich miernou kognitívnou poruchou bola zistená nízka hladina tejto živiny.
7. Znižuje hladinu cholesterolu
Len jedna hrsť sušených marhúľ obsahuje 9,5 gramov vlákniny. Táto živina znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu a zvyšuje hladinu toho „dobrého“. To znamená, že sušené marhule znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení.