Pravdepodobnosť, že sa koronavírusom nakazíte vy alebo niekto vo vašom okolí, je každým dňom vyššia. Súčasťou prevencie by preto mal byť aj „plán B“, teda príprava organizmu na bezproblémové zvládnutie ochorenia. Pomôcť si môžete aj stravou, ktorá by mala obsahovať nenasýtené mastné kyseliny omega-3 a vitamín D.
Český Štátny zdravotný ústav zverejnil štúdiu, podľa ktorej sú tieto dve látky alfou a omegou dobre fungujúcej imunity.
Zmierňujú zápalové procesy a infekcie
Odborníci zistili, že v pľúcach ľudí, ktorí ochoreniu COVID-19 podľahli, prebehol prudký zápalový proces sprevádzajúci kolaps imunitného systému. Preto by sme sa podľa nich mala prevencia zameriavať aj na posilnenie obranyschopnosti organizmu.
Môžeme si vypestovať proti koronavírusu imunitu? Opice naznačujú, že áno
Konzumácia omega-3 mastných kyselín v tele znižuje produkciu molekúl a látok spojených so zápalom. „Zápalové procesy pomáha kontrolovať aj vitamín D. Tieto významné živiny nájdete v tučných rybách alebo rybom oleji,“ odporúčajú českí vedci.
Výskumy naznačujú, že dlhodobá konzumácia omega-3 mastných kyselín prispieva k normálnej funkcii imunitného systému, mozgu a srdca.
Riziko infekcií významne znižuje aj dostatočný prísun vitamínu D, ktorý sa v koži tvorí vplyvom slnečného žiarenia. V zimných mesiacoch sú jeho náhradnými zdrojmi najmä morské ryby.