5. Najväčší zabijaci imunity
Spracované potraviny
„Technologicky spracované potraviny obsahujú rôzne aditíva, farbivá, prídavné látky a tým veľmi poškodzujú náš mikrobióm. Američania robili experimenty, kde sa ľudia stravovali len fast-foodmi alebo inými technologicky spracovanými potravinami a úplne im to zničilo mikrobióm. My potrebujeme živú stravu, ktorá obsahuje aj mikroorganizmy a nie je sterilizovaná,“hovorí odborník na mikrobióm.

Pravda o soli v našej strave: Prečo môže byť málo rovnako nebezpečné ako priveľa?
Sladkosti
Náš strážca imunity, mikrobióm nemá rád čokoládu, oveľa lepšie mu robia zložené cukry ako zemiaky, ryža alebo obilniny. Jednoduché cukry (glukóza, fruktóza, sacharóza) vytvárajú ideálne prostredie pre premnoženie škodlivých baktérií a kvasiniek v črevách, čo narúša rovnováhu mikrobiómu.

Alkohol a fajčenie
Nemali by sme piť alkohol. Oslabuje črevnú bariéru, ničí prospešné baktérie, znižuje tvorbu protilátok a zvyšuje zápal v tele. „Hlavne ten tvrdý alkohol naozaj nerobí dobre mikrobiómu, a tým pádom ani našej imunite,“ dopĺňa odborník. Imunite škodí aj fajčenie, ktoré ju oslabuje rovnakým spôsobom.
Chronický stres
Chronický stres je jeden z najväčších nepriateľov nášho imunitného systému. Keď sme pod tlakom dlhší čas, telo si myslí, že je v nebezpečenstve a začne produkovať vysoké množstvo stresového hormónu kortizolu. Tento hormón síce krátkodobo pomáha „zvládnuť situáciu“, no pri dlhodobom vystavení potláča funkciu bielych krviniek, spomaľuje tvorbu protilátok a znižuje odolnosť voči infekciám. Telo sa tak stáva náchylnejšie na vírusy, zápaly aj chronické ochorenia.
Navyše, stres narúša aj rovnováhu črevného mikrobiómu, čo ďalej oslabuje obranyschopnosť. Výskumy opakovane potvrdili, že ľudia žijúci v dlhodobom psychickom napätí sú častejšie chorí a horšie sa zotavujú.