Celiakia ohrozuje čoraz viac Slovákov, odborníci vyzývajú na včasné testovanie

Na Slovensku aktuálne evidujú viac než 33-tisíc ľudí s potvrdenou celiakiou.
Celiakia, lepok
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

Celiakia, autoimunitné ochorenie spôsobené neznášanlivosťou lepku, postihuje stále viac ľudí, pričom väčšina pacientov o svojej diagnóze ani netuší. Pri príležitosti Medzinárodného dňa celiakie, ktorý si na Slovensku pripomíname 16. mája, na to upozornila Slovenská gastroenterologická spoločnosť (SGS), ktorá zároveň vyzvala verejnosť, aby pri akomkoľvek podozrení na toto ochorenie neváhala absolvovať testovanie.

Nešpecifické symptómy

Podľa odborníkov je v súčasnosti diagnostikovaných len približne 10 percent všetkých pacientov. Nešpecifické symptómy a nízke povedomie o chorobe prispievajú k oneskorenej diagnostike, ktorá môže viesť k závažným zdravotným komplikáciám.

Na Slovensku aktuálne evidujú viac než 33-tisíc ľudí s potvrdenou celiakiou, no reálny počet pacientov môže byť výrazne vyšší. Ochorenie postihuje približne 1,5 percenta populácie a vyskytuje sa naprieč všetkými vekovými skupinami vrátane detí i ľudí v produktívnom veku.

Mnohí ľudia však zostávajú nediagnostikovaní. Celiakia je chronické ochorenie, pri ktorom konzumácia lepku – bielkoviny obsiahnutej v obilninách ako pšenica, raž či jačmeň – vyvoláva zápalovú reakciu v tenkom čreve. Následkom je poškodenie sliznice a zhoršené vstrebávanie živín.

„Medzi najčastejšie príznaky patria hnačky, nafukovanie, strata hmotnosti, ale aj mimočrevné prejavy ako anémia, osteoporóza, pečeňové problémy, kožné ochorenia či neplodnosť. U detí môže byť príznakom aj spomalený rast,“ priblížila predsedníčka Pracovnej skupiny pre celiakiu SGS Božena Pekárková.

Krvný test

Na potvrdenie diagnózy je potrebné absolvovať odborné vyšetrenia. „Základom je krvný test na špecifické protilátky. Ak sú výsledky pozitívne, pacient je odoslaný na gastroskopiu s biopsiou tenkého čreva. Tá preukáže typické poškodenie sliznice. Odber je pre pacienta bezbolestný, no dôležité je, aby pred vyšetrením nezačal s bezlepkovou diétou – inak môžu byť výsledky skreslené,“ upozornila Pekárková. U detských pacientov je potrebné obrátiť sa na pediatra alebo špecializovaného detského gastroenterológa.

Hoci celiakia nie je vyliečiteľná, jej priebeh možno efektívne zvládnuť. Kľúčom je prísna bezlepková diéta. „Aj malé množstvo lepku môže vyvolať návrat zápalu a poškodenie čreva. Preto je potrebné dodržiavať diétu celoživotne a bez výnimiek,“ zdôraznila Pekárková.

Pacienti majú zároveň nárok na dietetické bezlepkové potraviny, ktoré sú plne alebo čiastočne hradené z verejného zdravotného poistenia.

Bezlepkové potraviny

V súvislosti s plánovanou zmenou množstevných limitov pre bezlepkové potraviny sa zástupcovia SGS stretli s predstaviteľmi Ministerstva zdravotníctva SR a predložili návrhy na úpravu predpisovania.

Ministerstvo výhrady akceptovalo a od 1. januára 2025 boli dietetické bezlepkové potraviny zaradené do dvoch samostatných podskupín – bezgluténové suroviny a bezgluténové potraviny.

„Sme vďační, že ministerstvo akceptovalo naše pripomienky k preskripcii. Zaviedol sa jednotný limit L17, v rámci ktorého si pacient môže v lekárni vybrať ľubovoľnú kombináciu surovín a potravín podľa vlastných potrieb,“ uviedol prezident Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti Tibor Hlavatý.

Viac k osobe: Tibor Hlavatý
Firmy a inštitúcie: MZ Ministerstvo zdravotníctva SRSlovenská gastroenterologická spoločnosť SGS