BRATISLAVA 24. júna (WBN/PR) – Európske kolo svetoznámej kuchárskej súťaže Bocuse d´Or je za nami. V Ženeve sa začiatkom júna stretlo 24 krajín, v ktorých sa v januári uskutočnili národné kolá. Slovenskú republiku boli reprezentovať víťazi slovenského kola Bocuse d´Or – Martin Korbelič a jeho asistent Martin Sabo.
V Ženeve sa stretli najlepší kuchári a za veľkolepej podpory burácajúceho publika vytvárali z povinných surovín jedlá tak, aby získali najvyšší počet bodov za chuť, spôsob úpravy a servírovanie jedla a postúpili tak na svetové finále v Lyone. Európskemu kolu predchádzal niekoľkotýždňový tréning, ktorý Martin Korbelič absolvoval u francúzskeho šéfkuchára hotela Cordellian – Bages, držiteľa najvyššieho francúzskeho titulu MOF (Meilleur Ouvrier de France) v oblasti kuchárskeho umenia – Jeana Luca Rocha Serralheiro.
Samotná príprava jedál trvala päť náročných hodín. Halibut pripravený Martinom Korbeličom a Martinom Sabom mal veľký úspech, porotcovia ocenili jeho chuť, spôsob prípravy i kvalitu. Druhé jedlo – teľacie mäso, bolo tiež na pohľad i chuťovo vynikajúce.
Slovensko sa dostalo na túto prestížnu súťaž po prvýkrát. Krajiny, ktoré sa súťaže Bocuse d´Or zúčastňujú pravidelne, majú skúsenosti, a preto prezentácia kuchárov i samotného jedla, rovnako aj finančná a mediálna podpora jednotlivých tímov, je na veľmi vysokej úrovni. Chýbajúce skúsenosti so súťažou tohto typu sa odrazili najmä pri hodnotení. Slovenský tím porotcov príjemne prekvapil kvalitou i schopnosťami. Udelené body, žiaľ, nestačili našim reprezentantom na postup do Lyonu, kam sa dostalo 12 krajín. Napriek tomu, že je Slovensko mladou krajinou na gastronomickej mape, naši šéfkuchári majú čo ponúknuť a vyrovnajú sa svojim kolegom v Európe.